TAR GREP: Helse- og omsorgsminister Bent Høie er bekymret for høyt alkoholkonsum i arbeidslivet. Nå inviterer han til toppledermøte med arbeidslivet om rusforebygging.

Helseministeren bekymret for drikkepress i arbeidslivet

Helseminister Bent Høie er bekymret for økende alkoholbruk i arbeidslivet. Nå tar han spørsmålet opp på et toppmøte i august.

I tirsdagens Dagen uttrykte KrF-leder Knut Arild Hareide bekymring for økt alkoholbruk i jobbsammenheng.

– Jeg deler Hareides bekymring, sier Bent Høie til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig at vi er oppmerksomme på arbeidsrelatert rusbruk. For de aller fleste er arbeidslivet en rusfri sone som vi forbinder med helse og trivsel, men vi ser også at den arbeidsrelaterte alkoholbruken øker. Arbeidsmiljøer preget av liberal drikkekultur kan bidra til drikkepress og ekskludering av enkelte grupper.

* Les også: KrF-Hareide vil fredagspilsen til livs

Bredt toppmøte

Sammen med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), Helsedirektoratet og Akan har Høie tatt initiativ til å sette spørsmålet på dagsorden.

– Vi samler partene i arbeidslivet, kompetansemiljøer og representanter for bedriftshelsetjenestene til et toppledermøte 7. august. Der skal vi bli enige om hva vi kan gjøre for å styrke arbeidslivet som rusforebyggende arena, sier Høie.

* Les også: Halvparten av éndagsfraværet på jobb skyldes bakrus

Folkehelsemelding

KrF-lederen pekte på retningslinjer på den enkelte arbeidsplass som det viktigste bidraget til å redusere alkoholpresset i arbeidslivet. Men han vurderer også å gjøre alkohol dyrere ved å momsbelegge alkohol betalt av arbeidsgiver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høie peker ikke på konkrete tiltak som kan være aktuelle, men viser til at Akan i over 50 år har utviklet metoder for å øke bevisstheten om arbeidsrelatert rusmiddelbruk.

– Jeg er opptatt av at denne kompetansen skal nå ut til bedrifter og ansatte. Innspillene fra toppledermøtet vil også bli viktige i arbeidet med ny folkehelsemelding.

* Debatt: Alkoholens belastninger

– Drikkes mer

Elisabeth Ege, direktør i Akan, bekrefter at det blir toppledermøte i august. Hun ønsker ikke å gå ut med hvilke konkrete emner som skal opp. Men hun deler Hareide og Høies bekymringer i saken.

– Vi ser at i Norge drikkes det mer alkohol i dag enn for ti år siden. Det drikkes også mer i norsk arbeidsliv. Det drikkes nødvendigvis ikke mer i hver situasjon, men det er blitt så mange flere situasjoner. Det er sommerfester, julebord, fredagspilser, lønningspilser og representasjon, sier hun til Dagen.

– Enkle regler

Ege mener det ikke er de store grepene som trengs for å få et mer bevisst forhold til alkoholbruk på jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bedrifter som lager enkle regler over hva som er greit og hva som ikke er greit, får det mye enklere. Det er lettere å ta den nødvendige samtalen, det skaper en bevissthet både hos ansatte og ledere.

Akan har 800 henvisninger på telefon i året fra folk som er bekymret for en kollega.

– Det er med andre ord en høyst aktuell problemstilling å jobbe med å forebygge rus på arbeidsplassen, sier hun.

Jobbrus

KrF-leder Knut Arild Hareide er bekymret for at arbeidslivet er blitt en arena for stort alkoholpress.

Hareide sa til Dagen 24 juni at han vil invitere arbeidslivsorganisasjonene til dialog om rusbruken i jobbsammenheng.

Les også
Hareide vil redusere jobbalkoholenAlkohol på jobb
Les også
Mange arbeidsplasser mangler alkoholregler
Les også
Har levert på familie, bistand og alkohol
Les også
Regjeringen går inn for flere åpningsdager på polet
Les også
Alkoholens belastninger
Les også
Venstre kan snu om polÅpner polet