Hodeplagget Nikab dekker ansiktet helt, bortsett fra øynene. Illustrasjonsfoto:

Dobbeltstemme hindret nikabforbud i Vest-Agder

Fylkesordfører Terje Damman fra Høyre brukte dobbeltstemmen sin for å stanse et forslag om å utrede forbud mot burka og nikab på videregående skoler i Vest-Agder.

Demokratenes Vidar Kleppe som sto bak forslaget som kunne endt med at elevene fikk forbud mot å dekke til ansiktet med burka eller nikab, begrunnet det med at det ville forebygge konflikter, skriver Fædrelandsvennen.

Kleppes forslag gikk ut på å be hovedutvalg for utdanning foreta en utredning av konsekvensene ved å innføre forbud mot nikab og burka. Fylkestinget delte seg 17-17 under avstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre, KrF og Venstre sa nei, mens Frp, SV, Sp og Aps representanter støttet Kleppes forslag. Dermed måtte fylkesordfører Damman bruke sin dobbeltstemme for å få en avgjørelse.

– De videregående skolene i Vest-Agder har ikke meldt inn eksempler på at hodeplagg som skjuler ansiktet har vært et praktisk problem, eller meldt inn ønsker om regelverk knyttet til slike plagg. Så lenge det ikke er behov for det, trenger vi ikke innføre flere forbud enn nødvendig, mente Terje Damman.

Arbeiderpartiets Anne Bystadhagen forklarer at hennes parti ønsker forbud mot plagg som dekker ansiktet, ikke et forbud mot nikab og burka spesielt.

– Vi ønsker å si nei til alle plagg som hindrer identifisering, enten det er hetter eller luer eller hva det er. På skolen må elevene kunne identifiseres, og vi må vise ansikt til hverandre. Det er klokt å innføre regler før problemet oppstår, sa hun.

Les også
Skepsisen til religiøse uttrykk øker blant unge i Oslo
Les også
Høyskolestudent sluttet etter nikab-nekt
Les også
Imam raser mot nikab-forbud på høyskole
Les også
Høyskoler strammer inn nikab-regler
Les også
Islam Net advarer mot nikab-forbud i Norge