RØRENDE: – Hvis ikke meg, hvem? Hvis ikke nå, når? utfordrer Emma Watson FNs representanter. På bildet sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.FOTO: REUTERS/Carlo Allegri

«Harry Potter-jenta» talte til FN om likestilling

En smånervøs Emma Watson fikk taletid i FNs hovedkvarter i New York for å bevege menn og gutter til å kjempe for kvinners rett i samfunnet. Videoen spres fort på nett.

Harry Potter-skuespilleren Emma Watson er ambassadør for FNs kampanje « heforshe» (han for henne).

Hun forteller at hun tok et personlig valg om å være feminist. Watson setter spørsmålstegn ved hvorfor dette ordet forbindes med holdninger som hat mot menn - og å være agressiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Feminisme har blitt et upopulært ord. Kvinner velger å ikke identifisere seg med det. Tilsynelatende er jeg blant de kvinner med holdninger som er for sterke, for agressive, isolerende og «anti-menn». Uattraktiv til og med, sier skuespilleren.

– Da jeg var 14 begynte jeg å bli sett på som et seksualobjekt for noen deler av media. Da vi var 18 år sluttet noen av mine veninner på idrettslag, for å ikke bli for muskuløse, forteller Watson.

Trenger menn

Hun trekker frem en tale av Hillary Clinton i Beijing i1997. Den gang var det mindre enn 30 prosent av publikum som var menn.

Nå gir Emma Watson en spesiell invitasjon til alle menn i salen.

– Menn, jeg vil gi dere deres offisielle invitasjon, sier Watson til stor applaus. Likestilling er også deres problem. Jeg ser min fars rolle som en forelder bli nedvurdert, til tross for at jeg trenger hans nærvær like mye som min mors. Menn har ikke fordelene ved de ubalanserte kjønnsstillingene heller, sier Watson. Mye press legges på mannsrollen.

– Det er på tide at vi ser på kjønn som et spektrum, i stedet for to motsatte idealer, sier Harry Potter-jenta, nok en gang til applaus.

– Vi må stoppe å definere hverandre med hva vi ikke er, men starte med hva vi er. Det er dette « heforshe» handler om, sier hun og kommer endelig inn på formålet med kampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen land med like rettighetter for kvinner

– Det finnes ikke ett eneste land i verden hvor alle kvinner kan forvente å ha de samme sosiale rettighetene som menn, hevder Watson.

– Mine foreldre elsket meg ikke mindre fordi jeg var født jente, mine mentorer antok ikke at jeg ville nå kortere fordi jeg kanskje kom til å bære frem et barn en dag. Ikke alle har fått de samme rettighetene som jeg har. Faktisk, statistisk sett, veldig få.

Feminisme er et upopulært ord, også her i Norge. Watson forteller at ordet i dets egentlige betydning er troen på at menn og kvinner skal ha like rettigheter.

Konsekvensene

Hvis vi ikke gjør noem tar det 75 år før kvinner kan forvente å få like mye i lønn som menn, for det samme arbeidet. 15,5 millioner jenter vil bli gift de neste 16 årene, som barn. Først i 2086 vil alle afrikanske jenter få videregående utdanning.

– Jeg inviterer dere til å spørre dere selv, «hvis ikke meg, hvem? Hvis ikke nå, når?», avslutter hun.

Les også
«Hvis jeg fikk styre landet»: Amal AdenProtestfestivalen
Les også
Tar opp kampen mot voldtekt i krig
Les også
Amal Aden får Erik Byes minneprisBøker av Amal Aden
Les også
Horne vil ikke love rettighetsfestet barnevernlov