NAVNESTRID: – KFUM ikke ideelt, men det er både kortere og det har gjenkjennelsesverdi, mener Åsmund Melvær Vadøy fra Oslo Sporty (t.v.). Han støttes av Maria Saxegaard (t.h), mens Mathias Haaland Wangen og Hanna Grøsland er mot.

Strid om navneskifte og verdier for KFUK-KFUM

Følelsene er sterke i organisasjonen for og mot navneskifte for KFUK-KFUM Norge.

– Jeg skjønner at det er sårt at K-en kan forsvinne, men i praksis vil det ikke skje noen endring, sier Maria Saxegaard (20) til Dagen.

Hun har vært med i prosjektgruppen for navnesaken, som var til behandling på Norges KFUK-KFUMsekstraordinære landsmøte på Gjøvik mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forbundsstyrets primære forslag er «KFUM Norge» og står for «Kristelig Forbund Unge Mennesker».

Alternativet styret har framsatt er «KFUKM Norge», som står for Kristelig Forbund Unge Kvinner og Menn.

Les sakspapirene her.

Mandag ble også alternativet KUF lansert - Kristelig Ungdomsforbund - eller Ungdomsforening.

Intet savn

Sterkest er motstanden mot forslaget KFUM, der M-en kan tolkes som «menn» og ikke «mennesker», og dermed gjøre kvinnefokuset mindre klart.

– Alt arbeidet vi har gjort for likestilling og kvinner gjemmes om vi fjerner KFUK og beholder KFUM, sier Hanna Grøsland (17) fra Asker Ten Sing.

Hun vil heller forkorte navnet til KUF - Kristelig Ungdomsforening eller Ungdomsforbund.

Men Maria Saxegaard vil ikke savne K-en i organisasjonsnavnet. Hun mener at KFUM-navnet inkluderer både kvinner og menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Arbeidet og kvinners plass i organisasjonen vil ikke endres. Jeg som kvinne har alltid følt meg ivaretatt, sett og på ingen måte ekskludert i organisasjonen. Det er jeg ikke redd for at skal skje nå heller, sier hun.

I tillegg er hun opptatt av at navnet vil inkludere homofile og lesbiske.

Jevn uenighet

Navnedebatten har vært heftig det siste året. Under landsmøtets prøveavstemning om navnet KFUM Norge i fjor, var det 67 som stemte for og 67 som stemte mot, tre blanke stemmer og fem som ikke stemte.

Ihøringsrunden som fulgte sa 30 av 43 høringsinstanser at de foretrekker en forenkling av eksisterende navn framfor et nytt. Samtidig er det mange som vil beholde navnet slik det er.

Det offisielle navnet vil uansett inkludere «YWCA-YMCA of Norway» for å vise den internasjonale tilnytningen.

Forvirrende

Camilla Ravnsborg Aschjem har engasjert seg mot radikale navneendringer. Mandag foreslo hun å endre navnet fra Norges KFUK-KFUM til KFUK-KFUM.

– Vi er medlemmer av to internasjonale organisasjoner, og da er det viktig at navnet viser det. Det viser også identiteten som mange av våre medlemmer har overfor KFUK, sier Aschjem til Dagen.

Et navnebytte vil ikke få konsekvenser for Norges KFUK-KFUM-Speiderne eller KFUK-KFUM Global. I disse navnene vil M-en fortsatt stå for «menn».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vil være forvirrende kommunikasjonsmessig, sier Aschjem.

Hun frykter også kostnadene ved å endre logo på profilartikler, som er anslått til 350.000 av forbundsstyret.

Ingen for KFUKM

Saxegaard mener at KFUM er enklere og mer brukervennlig som merkenavn.

– Vi startet med helt blanke ark, vurderte alle mulige alternativer, men likevel er det KFUM vi i gruppen og det medlemmene har sagt at de vil ha, sier hun.

Ingen Dagen snakket med på landsmøtet i går hadde sansen for forbundsstyrets alternativ to, KFUKM. Men flere var bekymret for at fjerning av KFUK ville ta bort identitetsfølelse blant medlemmer.

Styret anbefaler KFUM, da de frykter at KFUKM vil framtvinge en ny navneendring om få år, fordi det er for langt og vanskelig å uttale og huske i dagliglivet.

Hensyn til ukjente

Leder for forbundsstyret, Øystein Magelssen, sier han har stor forståelse for argumentene mot navnet KFUM. Likevel har han mest tro på at det navnet får gjennomslag. For at det skal skje, må forslaget få to tredjedels flertall.

– Jeg forstår ut fra historie og organisasjonstilhørigheten som mange har hatt gjennom mange år, at dette er en endring som oppleves dramatisk. Samtidig ser vi at dagens navn ikke fungerer som merkenavn. Det er for komplisert og vi får ikke brukt det, sier Magelssen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fire av ti mellom 15 og 34 år har aldri hørt om KFUK-KFUM, ifølge en undersøkelse som forbundsstyret viser til. Styreleder Magelssen vil derfor ta størst hensyn til barn og unge som ikke kjenner organisasjonen fra før.

– Vi er avhengige av å profilere oss på en god måte for å bli synlig i nye grupper. Da er det formålstjenlig å få et enklere navn, sier han.