Bevegede taler fra AUF-lederen og statsministeren

Fem år etter 22. juli-angrepet ble navnet på de 77 ofrene lest opp av en ny generasjon AUF-ere, før både AUF-lederen og statsministeren holdt tale.

– Listen med navnene gjør så vondt å høre på, og det stikker i hjertet når man hører hvert enkelt navn. Det er som om listen aldri tar slutt, og det er derfor vi må gjøre dette, for å minne oss på hver og enkelt av de 77 enkeltmenneskene som ble drept for fem år siden, sa en tydelig bevegetMani Hussaini, leder iAUF, i minnetalen foranregjeringskvartalet fredag morgen.

– Glem aldri hva du tenkte og følte da du løftet rosen din i rosetoget for fem år siden. Vi har ikke råd til å glemme det løftet vi ga. Aldri mer22. juli, sa Hussaini.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var Tor Inge Kristoffersen, regjeringskvartalets representant iDen nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, som åpnet markeringen.

BådeNATOs generalsekretærJens Stoltenberg, kronprinsparet, regjeringsmedlemmer, pårørende, etterlatte og AUF-medlemmer var til stede.

– Tiden leger ikke alle sår

StatsministerErna Solberg (H) åpnet talen sin med å si at det er fem år siden sommerdagen som ble til en av de mørkeste dagene i norsk historie.

– Fem år går fort for en liten jente eller gutt som fyller år, for dem som har mistet noen er fem år ingenting, sa Solberg.

Hun minnet om at vi alle fortsatt kan se sporene etter terrorhandlingene.

– De største sporene er satt i oss som mennesker. I savnet etter de vi er så glad i. Tiden leger ikke alle sår. Den kan kanskje lindre smerten, men heller ikke mer, sa Solberg, og la til:

– Hva er vel fem år når vi mister det umistelige, sa statsminister Erna Solberg.

Ekstremisme på fremmarsj

Både Hussaini og Solberg benyttet anledningen til å minne om at ekstremisme fremdeles er på fremmarsj både her hjemme og ute i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Altfor ofte blir mennesker ofre for hat, fremmedfrykt og vold, sa Hussaini, og viste til blant annetIstanbul,Orlando ogNice.

Også Solberg snakket om angrepet i Nice forrige uke i sin tale.

– I dag sender vi våre tanker også til dem som ble rammet av disse og andre angrep. Terroristenes ideologier kan være ulike, men de snakker samme språk. Våpen og vold er deres fremste midler. Terror kan bare bekjempes ved at vi tilbyr en bedre verden. Vi skal løfte fram det som samler, for terrorister dyrker fram det som splitter og det som setter grupper opp mot hverandre, sa Solberg.

Vonde minner

– Jeg har selv lest opp de 77 navnene, og følelsen man sitter med er at dette tar aldri slutt, saEskild Pedersen til NTB før minnemarkeringen. Både den tidligere AUF-lederen og tidligere statsminister Jens Stoltenberg har blandede følelser på den tunge dagen.

– Det er vonde minner, men det er også godt å være sammen med andre mennesker som ble berørt den dagen, og gi hverandre støtte og trøst, sier Stoltenberg.

Han sier 22. juli alltid vil være en del av det som har formet han.

– Det er den viktigste enkelthendelsen i min periode som statsminister, men først og fremst handler 22. juli om dem som mistet livet, de som ble skadd og de pårørende, sa Stoltenberg.

Slagmark

Thor Langli var innsatsleder i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Han var ikke på jobb under markeringen fredag, men valgte å være til stede likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er spesielt å komme tilbake hit. Det er klart minnene kommer, sier Langli til NTB. Han sier det i ettertid er godt å tenke på at ikke så mye kunne vært gjort annerledes der og da.

– Jeg er veldig fornøyd med den innsatsen nødetatene og andre gjorde den dagen for fem år siden, og som gjorde at ikke flere liv gikk tapt, sier Langli.

– Det første inntrykket var at det rett og slett var en slagmark. Jeg håper vi aldri får oppleve noe sånt igjen, sier Thor Langli.