Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) dropper kravet om 55 prosent kristendom, men alle lærerstudenter skal ha RLE på timeplanen. Foto: Erik Norrud/Høyre

Slik blir det nye KRLE-faget

Kunnskapsministeren dropper kravet om 55 prosent kristendom, men alle lærerstudenter skal ha RLE på timeplanen. I dag presenteres det nye faget.

NB:Ny sak som ble skrevet etter dagens pressekonferanse finner du her: KrF fornøyd med KRLE-løsning

Følg Dagen påFacebook - Twitter og Instagram

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag, onsdag, har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innkalt til pressekonferanse for å presentere endringene i faget Religion, livssyn og etikk (RLE).

SomDagen tidligere har skrevet, har de de siste månedenepågått en dialog mellom KrF og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om utformingen av KRLE-faget.

Dagen fikk i går kveld bekreftet fra en sentralt plassert kilde at faget blir slik:

  • KrF gir slipp på formuleringen om minst 55 prosent kristendom. I stedet skal det brukes en formulering om at «omlag halvparten» av faget skal være kristendom.
  • KrF har valgt å gi slipp på dette punktet siden de frykter en stoppeklokkediskusjon og i verste fall en ny rettsrunde om faget.
  • KrF har fått gjennomslag for at alle lærerstudenter skal ha KRLE-undervisning. Dette blir ikke et eget fag, men blir innlemmet med 15 studiepoeng faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL).
  • Les også:Positive til å integrere RLE i annet fag

    Obligatorisk

    Dette blir opplevd som en stor seier fraKristelig Folkepartis side for å sikre fagmiljøene i RLE og sikre at lærerstudentene får RLE-kompetanse. Dermed blir KRLE-faget obligatorisk - uten å bli eget fag - i lærerutdanningen.

    Det er KrFs utdanningspolitiske talsperson Anders Tyvand som har ført forhandlingene med Røe Isaksen.

    Forslag til endringer i faget blir sendt ut på høring onsdag.

    Artikkelen fortsetter under annonsen.

    – Stor seier

    Da kunnskapsminister Røe Isaksen i begynnelsen av oktober la fram regjeringens lærerløft, nevnte han ikke RLE med ett ord. Til Dagen opplyste han at regjeringen kom til å legge frem RLE-politikken «i løpet av ikke så veldig lang tid».

    Den nye avtalen med obligatorisk RLE for alle lærerstudenter blir sett på som en stor seier i KrF.

    – Dette er noe vi ikke fikk til i forhandlinger og samarbeidsavtalen, men det har også vært et stort ønske for lærerutdanningene, sier en sentralt plassert kilde i KrF.

    K-en står

    I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre har regjeringen forpliktet seg til å sette K for kristendom inn i navnet på RLE-faget, trass i protester fra lærerutdanningene og Human-Etisk Forbund. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og andre i KrF har tidligere signalisert at K-en ikke er viktig. Dette har også blitt diskutert i landsstyret.

    Men det viser seg at navneendringen har støtte hos kunnskapsministeren.

    – K-en viser hva faget er. Det er et religionsfag, men er i dag et fag med litt større vekt på kristendom enn andre verdensreligioner. At man reflekterer det i navnet på faget, er uproblematisk. Det er de andre endringene med prosentandel og hvor mye man betoner kristendom som har vært mer kontroversielle, sa Røe Isaksen til Dagen i begynnelsen av oktober.