Kunnskapsminister Torbjørn Røe
...
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) dropper kravet om 55 prosent kristendom, men alle lærerstudenter skal ha RLE på timeplanen. Foto: Erik Norrud/Høyre
Slik blir det nye KRLE-faget
Del
Kunnskapsministeren dropper kravet om 55 prosent kristendom, men alle lærerstudenter skal ha RLE på timeplanen. I dag presenteres det nye faget.

NB: Ny sak som ble skrevet etter dagens pressekonferanse finner du her: KrF fornøyd med KRLE-løsning

Følg Dagen på Facebook  -  Twitter  og  Instagram

I dag, onsdag, har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innkalt til pressekonferanse for å presentere endringene i faget Religion, livssyn og etikk (RLE).

Som Dagen tidligere har skrevet, har de de siste månedene pågått en dialog mellom KrF og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om utformingen av KRLE-faget.

Dagen fikk i går kveld bekreftet fra en sentralt plassert kilde at faget blir slik:

  • KrF gir slipp på formuleringen om minst 55 prosent kristendom. I stedet skal det brukes en formulering om at «omlag halvparten» av faget skal være kristendom.
  • KrF har valgt å gi slipp på dette punktet siden de frykter en stoppeklokkediskusjon og i verste fall en ny rettsrunde om faget.
  • KrF har fått gjennomslag for at alle lærerstudenter skal ha KRLE-undervisning. Dette blir ikke et eget fag, men blir innlemmet med 15 studiepoeng faget Pedagogikk og elevkunnskap (PEL).

Les også: Positive til å integrere RLE i annet fag

Obligatorisk

Dette blir opplevd som en stor seier fra Kristelig Folkepartis side for å sikre fagmiljøene i RLE og sikre at lærerstudentene får RLE-kompetanse. Dermed blir KRLE-faget obligatorisk - uten å bli eget fag - i lærerutdanningen.

Det er KrFs utdanningspolitiske talsperson Anders Tyvand som har ført forhandlingene med Røe Isaksen.

Forslag til endringer i faget blir sendt ut på høring onsdag.

– Stor seier

Da kunnskapsminister Røe Isaksen i begynnelsen av oktober la fram regjeringens lærerløft, nevnte han ikke RLE med ett ord. Til Dagen opplyste han at regjeringen kom til å legge frem RLE-politikken «i løpet av ikke så veldig lang tid».

Den nye avtalen med obligatorisk RLE for alle lærerstudenter blir sett på som en stor seier i KrF.

– Dette er noe vi ikke fikk til i forhandlinger og samarbeidsavtalen, men det har også vært et stort ønske for lærerutdanningene, sier en sentralt plassert kilde i KrF.

K-en står

I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre har regjeringen forpliktet seg til å sette K for kristendom inn i navnet på RLE-faget, trass i protester fra lærerutdanningene og Human-Etisk Forbund. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og andre i KrF har tidligere signalisert at K-en ikke er viktig. Dette har også blitt diskutert i landsstyret.

Men det viser seg at navneendringen har støtte hos kunnskapsministeren.

– K-en viser hva faget er. Det er et religionsfag, men er i dag et fag med litt større vekt på kristendom enn andre verdensreligioner. At man reflekterer det i navnet på faget, er uproblematisk. Det er de andre endringene med prosentandel og hvor mye man betoner kristendom som har vært mer kontroversielle, sa Røe Isaksen til Dagen i begynnelsen av oktober.

anders tyvand,innenriks,krf,krle,lærerutdanning,rle,samarbeidsavtalen,torbjørn røe isaksen