20 tenåringer siktet for barneran i Oslo

Barn helt ned i 9-års­al­de­ren er blitt ranet av en bande med ten­årin­ger med til­hold i Gro­rud­da­len i Oslo. Ban­den har gjen­nom­ført 25 ran i løpet av seks uker.

Alle de sik­te­de er i al­ders­grup­pen 15-19 år, og alle har til­stått, skri­ver Af­ten­pos­ten. Po­li­ti­et har be­slag­lagt både kniv og slåss­hans­ker hos de sik­te­de.

To av de 20 som er sik­tet, sit­ter i va­re­tekt. Begge er 18 år gamle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har på­gre­pet de to vi mener er ho­ved­men­ne­ne i saken. Det har ikke kom­met inn noen nye an­mel­del­ser etter at de to ble fengs­let, sier sta­sjons­sjef John Roger Lund ved Stov­ner po­liti­sta­sjon i Oslo til avi­sen.

Po­li­ti­et etab­ler­te en egen inn­sats­grup­pe for å få stan­set rans­bøl­gen. Den førs­te at de to ho­ved­men­ne­ne ble va­re­tekts­fengs­let 30. mai i fire uker med brev- og be­søks­for­bud, mens den andre 18-årin­gen ble va­re­tekts­fengs­let 7. juni. Han fikk to uker med brev- og be­søks­for­bud.

De unge of­re­ne er blitt slått og truet eller på annen måtte pres­set til å gi fra seg mo­bil­te­le­fo­ner, pen­ger og andre verdi­sa­ker. Flere av de svært unge of­re­ne er blitt trau­ma­ti­sert av opp­le­vel­se­ne.

- Livs­kva­li­te­ten blir kraf­tig svek­ket for unge som vokser opp under slike vil­kår. Mange blir mer­ket for livet. Både barna og for­eld­re­ne er liv­red­de for re­pre­sa­li­er, sier Lund.

For rundt ett år siden ble fem andre gut­ter mel­lom 16 og 17 år dømt for lig­nen­de virk­som­het i ho­ved­sta­den.