Statsminister Boris Johnson har bidratt til å skape inntrykket av at det konservative partiet er «ufølsomme» overfor muslimer, konkluderer uavhengig rapport. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Rapport: Islamofobi er et problem blant toryene

Islamofobi er et problem innen det konservative partiet i Storbritannia, konkluderer en uavhengig rapport.

Problemet er både på individnivå og utover det. Men det kan likevel ikke slås fast som «institusjonell rasisme», heter det i rapporten.

Flere medlemmer av partiet har i flere år blitt beskyldt for antimuslimske holdninger, blant dem statsminister Boris Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En haug med klager

Johnsons kommentar i en avisspalte i 2018, der han sammenlignet muslimske kvinner med slør med postkasser og bankranere, bidro til en «utbredt» oppfatning om at Toryene har et «muslimsk problem», heter det i rapporten.

Siden 2015 har det kommet «en haug» med diskrimineringsklager om antimuslimske holdninger mot Det konservative partiet.

Av 1.418 klager relatert til 727 hendelser, dreide mer enn to tredjedeler seg om antimuslimske holdninger. Disse ble behandlet på linje med andre diskrimineringsklager partiet fikk.

– Ubehagelig

Swaran Singh, som har ledet arbeidet med rapporten, sier den er «veldig ubehagelig» for partiet, og legger til at han håper det får dem til å gjøre noe med problemet. Singh var tidligere medlem av Likestillings- og menneskerettighetskommisjonen i Storbritannia.

Etter å ha sett rapporten beklager Johnson for det han skrev i 2018 «hvis det virket støtende». Han legger til at han ikke vil bruke noe av det «støtende språket han brukte i avisspalten i 2018» nå som han er statsminister.

Også partimedlem Zac Goldsmith, som var ordførerkandidat i London i 2016, beklager at han under valgkampen det året knyttet sin muslimske motkandidat Sadiq Khan til ekstremisme.

Dette ble mye omtalt av mediene, deriblant BBC , som siterte flere konservative partimedlemmer som sa det samme. Goldsmith understreker at han ikke har antimuslimske holdninger.

– De har et ansvar

Tidligere konservative finansminister Sajid Javid, som er sønn av muslimske innvandrere fra Pakistan, fremhever rapportens funn av det han kaller «bekymringsfulle eksempler på antimuslimske holdninger».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å slå ned på diskriminering, enten det gjelder av muslimer eller andre minoritetsgrupper, er noe våre lands politiske partier har et ansvar for, sier han.