CUPPA: A nice cup of tea er en vesentlig del av den britiske tilværelsen. Nå trues teproduksjonen av klimaendringer.

Klimaendringer kan true den elskede tekoppen

Ekstremvær og økende temperaturer rammer tedyrkende land, ifølge Christian Aid.

Den høyt elskede britiske tekoppen lever et farlig liv, skal vi tro en ny rapport.

Storbritannia og Irland drikker mer te per person enn noe annet land i verden, med Kenya alene som produserer halvparten av svart te drukket i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i en ny rapport advarer bistandsorganisasjoner mot at klimaendringene vil redusere optimale forhold for teproduksjon i Kenya med 25 prosent de neste tretti årene.

Dr. Kat Kramer fra Christian Aid forteller Premier Christian News at klimaendringene påvirker mange mennesker rundt om i verden, men spesielt de som bor i jordbruksområder. Te er en stor eksport for Kenya. Teplanter, i likhet med alle andre planter, har krav til godt vekstmiljø. De vil ha temperaturer fra 16 til 29 grader Celsius og stabil nedbør.

– Men det vi ser med klimaendringene er at disse forholdene ikke blir oppfylt. Omlag 26 prosent av de beste områdene for dyrking av te i Kenya vil bli mindre og mindre optimale etter hvert som tiden går på grunn av klimapåvirkninger.

Vanntrøbbel

Dr. Kramer forklarte at vann endrer biokjemien til plantene og de aromatiske forbindelsene som gir smak til teen:

– Noen av disse aromatiske forbindelsene vil bli brutt hvis planten blir vannet. Hvis det er for mye vann rundt den mottar planten ikke signalene den trenger for å lage disse aromaene. Og så blir de som den lager mer utvannet, fordi planten har tatt opp mer vann. Dermed vil smaken på teen endre seg.

Forskningen antyder at områder med bare gjennomsnittlige vekstforhold vil se at produksjonen faller med 39 prosent innen 2050.

Andre store te-produserende land, inkludert India, Sri Lanka og Kina, får også økende temperaturer og mer ekstremvær. Dr Kramer sier:

– I India fant vi ut at 88 prosent av plantasjelederne og 97 prosent av småbrukerne allerede ser konsekvenser av klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advarselen kommer i forbindelse med at Storbritannia forbereder seg til å være vert for G7-møtet som samler verdens rikeste land neste måned. Statsminister Boris Johnson har sagt at klima og økonomi i fattige land for å takle global oppvarming vil være en prioritet.

Kramer sier at det er muligheter for endring:

– I løpet av de neste årene har vi muligheter til å handle. Det er fortsatt tid. Jeg mener at et av de store spørsmålene for G7 handler om gjeld og finansiering av klimatiltak mer generelt. Spørsmålet er hvor mye disse velstående landene er er villige til å åpne lommeboka for å faktisk levere en global utvikling som er i solidaritet med land som også lider voldsomt.