Iran er blant landene som hyppigst henretter straffedømte. Bildet viser Balal som drepte Abdollah Hosseinzadeh i en slosskamp i 2007, men som unnslapp dødsstraff ved at offerets familie benådet ham i siste øyeblikk. Foto: Khamooshi Isna/Parspix/ABACAPRESS.COM, NTB

Flest henrettelser i Midtøsten

Midtøsten er den regionen i verden, utenom Kina, der flest mennesker blir henrettet, viser en ny rapport fra Amnesty International.

Selv om antall henrettelser i verden har stupt, er det fire land i Midtøsten – Iran, Egypt, Irak og Saudi-Arabia, som topper listen over land der bøddelen er mest aktiv.

Minst 483 mennesker ble henrettet i 2020, mot 657 året før, en nedgang som blant annet skyldes at koronapandemien har ført til forsinkelser både i rettssaker og henrettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fire landene i Midtøsten står for 88 prosent av henrettelsene i verden, utenom Kina, og henrettelsene der skjer både ved skyting, hengning og halshogging, trass i stadige internasjonale appeller.

Kraftig økning i Egypt

Egypt gjennomførte tre ganger så mange henrettelser som året før og passerte dermed Saudi-Arabia.

107 mennesker ble henrettet i Egypt i fjor, hvorav minst 23 ble dømt til døden for politisk motiverte voldshandlinger.

Iran er stadig landet i Midtøsten der det skjer flest henrettelser. Minst 246 mennesker ble henrettet der.

Likevel var det en nedgang i antall henrettelser på 25 prosent også i Midtøsten, først og fremst på grunn av en nedgang i Saudi-Arabia, der juridiske reformer førte til 85 prosent færre henrettelser.

Kina er holdt utenfor fordi det er vanskelig å få oversikt i et land der henrettelser er å regne som statshemmelighet. Men trolig blir flere tusen henrettet i Kina hvert år. Heller ikke Syria er med.

Føderale henrettelser

I USA, der antall henrettelser synker år for år, gjenopptok Donald Trump i sitt siste år som president føderale henrettelser etter en pause på 17 år. På seks måneder ble ti dødsdømte henrettet.

Også India, Oman, Qatar og Taiwan gjenopptok henrettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mens resten av verden er opptatt av å finne måter å beskytte liv mot koronaviruset, viste flere regjeringer en foruroligende vilje til å ty til dødsstraff og henrette mennesker, sier Amnestys generalsekretær Agnès Callamard.

I Europa er det bare Hviterussland som praktiserer dødsstraff, men ingen er registrert henrettet der i fjor.

(©NTB)