Forsvarer Nils Christian Nordhus holdt onsdag sin prosedyre på den siste dagen av rettssaken mot den IS-tiltalte kvinnen. Bildet er tatt en annen rettsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Forsvareren til den IS-tiltalte kvinnen: – Hun er et offer for menneskehandel

Forsvarer Nils Christian Nordhus ba onsdag retten om å frifinne den IS-tiltalte kvinnen. Han mener at kvinnen er et offer for menneskehandel.

– Vi har konkludert med at hun er et offer for menneskehandel og at det må lede til frifinnelse av henne, sa den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, i sin prosedyre i rettssaken i Oslo tingrett onsdag.

Kvinnen nekter straffskyld for tiltalen for deltakelse i en terrororganisasjon etter at hun i februar 2013 reiste til Syria for å slutte seg til ektemannen Bastian Vasquez, som var fremmedkriger for al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra og senere IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltalen gjelder for en periode som startet i juni samme år, da loven mot terrordeltakelse trådte i kraft, og fram til hun ble hentet ut av IS-kontrollert område i mars 2019.

– Dro ned til et annet prosjekt

Nordhus understreket at Jabhat al-Nusra på tidspunktet kvinnen reiste ned, ikke drev med internasjonal terror og at de ikke var opptatt av statsbygging, slik IS var.

– De drev en kamp mot Assad-regimet. Det var denne kampen det handlet om. Hun dro ikke ned på et tidspunkt da det hadde vært mange halshogginger eller forfølging av folkegrupper. Hun dro ned til et annet prosjekt, sa Nordhus.

Da kvinnen kom ned til Syria, ble hun satt til å gjøre husarbeid, og hun fikk senere også to barn.

– Det at hun er kone og mor, gjør det henne til en deltaker i ISIL? spurte forsvareren.

– Hadde ingen rettigheter

Kvinnen har selv forklart at hun ønsket seg hjem i mai 2013, men at hun ble nektet å reise og at det som kvinne under IS i praksis var umulig å komme seg ut av Syria.

– Hun ville hjem, men ble tvunget til å bli. Det er kjernen i vårt forsvar av henne, sa Nordhus.

Han mener at kvinnen ikke kunne vite hvordan situasjonen i Syria ville utspille seg med opprettelsen av IS, og at det i praksis ville være umulig for henne å komme hjem når hun først var i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viste til kriterier for menneskehandel

Medforsvarer Magnus André Nordhus innrømmet at tanken på at kvinnen kan være offer for menneskehandel, til tross for at hun dro frivillig til Syria, kan høres underlig ut.

På spørsmål fra dommer Ingmar Nestor Nilsen svarte han også at han ikke kjenner til at det finnes rettspraksis fra Europa på at kvinner som frivillig har reist til Syria, har vært utsatt for menneskehandel.

Han mener likevel at kvinnens situasjon oppfyller sentrale kriterier for at noen juridisk skal kunne kalles offer for menneskehandel, nemlig at hun har vært i en sårbar situasjon, at hun ble utnyttet og at hun ble satt til tvangsarbeid gjennom å stelle i huset.

– Disse vilkårene er overoppfylt, og derfor må man konkludere med at hun har vært utsatt for menneskearbeid, sa medforsvareren, som er hovedforsvarer Nils Christians bror.

– Forpliktelse til ikke å dømme

Han viste også til at Norge gjennom flere konvensjoner har forpliktet seg til å ikke dømme ofre for menneskehandel, og at kvinnen dermed ikke kan straffes.

Nils Christian Nordhus sier til NTB at det ikke har noe å si at kvinnen dro frivillig.

– Det er ikke relevant for spørsmålet om hun på et senere tidspunkt kan ha blitt offer for menneskehandel, sier Nordhus.

Forsvaret mener at kvinnen teknisk sett ble et offer for menneskehandel etter at hun ble utnyttet og satt til tvangsarbeid kort tid etter at hun ankom Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Reiste frivillig

Tirsdag la aktor Geir Evanger ned påstand om fire års fengsel for den tiltalte kvinnen. Han sa da at det at kvinnen reiste frivillig til Syria, har svært mye å si for straffansvaret.

Han er uenig i at poenget om menneskehandel er relevant i denne saken.

– Vi mener at det å drive husarbeid og være mor ikke rammes av bestemmelsen om tvangsarbeid. Dette er en helt ny anførsel, og vi mener at den ikke treffer, sier han.