Starter direktesendt video-debatt: Skapelse og evolusjon er første tema
Gikk du glipp av debatten om evolusjonsteorien er forenlig med Bibelen? Se reprise av Bjørn Are Davidsen og Jogeir Lianes' debatt her.
DIREKTESENDT DEBATT: Bjørn Are Davidsen og Jogeir Lianes diskuterer onsdag kveld evolusjonsteorien. Foto: Magnar Børnes og Bjørn Olav Hammerstad
DIREKTESENDT DEBATT: Bjørn Are
...
DIREKTESENDT DEBATT: Bjørn Are Davidsen og Jogeir Lianes diskuterer onsdag kveld evolusjonsteorien. Foto: Magnar Børnes og Bjørn Olav Hammerstad
Del

Norges største Facebook-gruppe for kristent trosforsvar, Apologetikk Norge, starter direktesendte video-debatter. Den teistiske evolusjonisten Bjørn Are Davidsen møter ung jord-kreasjonisten Jogeir Lianes i den første debatten.

Administratorene for Facebook-gruppa som teller over 3.500 medlemmer , vil ikke lenger bare ha skriftlig debatt.

Onsdag kveld blir den første direktesendte video-debatten sendt. Bjørn Are Davidsen skal representere teistisk evolusjon, mens Jogeir Lianes forsvarer ung jord-kreasjonisme.

Gikk du glipp av debatten? Du ser den her:

– Blir en bedre debatt

En av initiativtakerne, Jon Romuld Håversen, forteller til Dagen at debatten vil foregå etter modell av den britiske podkasten «Unbelievable». Der møter ofte kristne debattanter ikke-kristne, mens i den norske varianten vil to kristne som representerer hvert sitt ståsted utgjøre konseptet.

– Når en diskuterer bak tastaturet kan tonen fort bli i overkant polemisk. Vi tror at det er lettere å forstå hverandres argumenter når en møtes til en samtale. Det blir en bedre debatt, sier Håversen som selv blir moderator i sendingen. Han er ansatt i Laget, men gjør dette prosjektet frivillig og på fritiden.

Neste tema: Helvete

I forkant av oppstarten loddet de stemningen blant medlemmene. Særlig var de ute etter å få vite hvilke tema apologetene ønsket video-debatter om. Livets to utganger nådde aller høyest, mens skapelse/evolusjon havnet på 9. plass.

– Vi kommer til å gjøre en video-debatt også på himmel/helvete, men valgte å gå for dette temaet blant annet fordi det er det desidert mest debatterte temaet på forumet. Videre har vi lett tilgang til tydelige motpoler, representert ved Davidsen og Lianes, forklarer han.

Neste debatt vil etter alt å dømme ta for seg livets to utganger, eller som det er formulert på forumet: «Er helvete evig, eller blir man utsletta?»

– På bakrommet har vi i administrator-teamet funnet en person som kan argumentere for utslettelses-synet, men hvem vil argumentere for at helvete er evig, bevisst pine? Der sliter vi litt foreløpig, forteller Håversen.

De 10 mest populære temaene

Temaene som er stemt fram som de mest interessante å debattere på video, er som følger:

  1. Er helvete evig, eller blir man utsletta?
  2. Er Bibelen ufeilbarlig eller feilbarlig?
  3. Er alt forhåndsbestemt av Gud?
  4. Moral med og uten Gud?
  5. Dåp som barn eller voksen?
  6. Er likekjønnet ekteskap et kristent alternativ?
  7. Kan man argumenteres til tro?
  8. Er det kun de som identifiserer seg som kristne som kommer til himmelen?
  9. Skapelse/evolusjon
  10. Apologetikk og populærkultur

Den første debatten blir altså sendt direkte på gruppens facebookforum onsdag kveld, mens neste sending så langt ikke er datofestet.

øystein lid,jogeir lianes,bjørn are davidsen