I forbindelse med de mange demonstrasjonene holdt av studenter i Tyrkia den siste måneden, har LHBT-symboler som for eksempel regnbueflagget, dukket jevnlig opp. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

USA reagerer kraftig på Tyrkias omtale av LHBT-personer

Tyrkias president refser LHBT-ungdom og kaller dem uforenelige med landets verdier. USA fordømmer Erdogans uttalelser på det sterkeste.

Det har vært store demonstrasjoner i Tyrkia de siste ukene. President Recep Tayyip Erdogan har blant annet sammenlignet demonstrantene, som i all hovedsak er studenter, med terrorister.

Demonstrantene har blant annet benyttet en plakat som viser Kaba, Islams helligdom i Mekka, dekket i LHBT-farger. Det falt ikke i god jord hos Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– LHBT, det finnes ikke noe slikt. Dette landet har moral og vil gå inn i fremtiden med disse verdiene, sier Erdogan.

Uttalelsene har fått den amerikanske regjeringen til å reagere kraftig.

– Vi er bekymret over pågripelsene av studenter og andre demonstranter, og vi fordømmer anti-LHBT-retorikken knyttet til demonstrasjonene, sier utenriksdepartementets talsmann Ned Price onsdag.

Erdogan innsatte nær medarbeider

Over 300 studenter og andre støttespillere er blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner i Istanbul og Ankara denne uken.

Bakgrunnen for demonstrasjonene er at Erdogan innsatte en av sine partifeller som rektor ved et av de mest anerkjente universitetene i Istanbul for en drøy måned siden. Studentene reagerer fordi de mener det er et ledd i Erdogans innsats for å skaffe seg kontroll over flere deler av tyrkeres dagligliv.

Les også
USA ga Tyrkia det glatte lag under Nato-møte
Les også
Erdogan håper Frankrike kvitter seg med Macron