Amnesty hardt ut mot Saudi-Arabias nye ambassadør

Saudi-Arabias nye ambassadør i Norge besøkte en torturert kvinne i fengselet, men unnlot å etterkomme bønnen hennes om hjelp, ifølge Amnesty.

Amal al-Moallimi ble i oktober utnevnt som ambassadør til Norge, og hun er nå på plass i Oslo.

Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs ønsker Moallimi velkommen, men vil ha svar på hvorfor hun unnlot å etterkomme en bønn om hjelp fra den torturerte kvinneaktivisten Loujain al-Hathloul i Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet at den nye ambassadøren selv har møtt Loujain al-Hathloul i fengselet. Loujain ba den nye ambassadøren om hjelp, men hun satte ikke i gang noen gransking og var taus om saken. Derimot ble Loujains fengselsforhold verre, sier Egenæs.

NTB ba tidligere i uka Saudi-Arabias ambassade om en kommentar til Amnestys opplysninger om møtet i fengselet og kritikken om at hun ikke etterkom den fengslede aktivistens bønn om hjelp, men ambassaden har ikke besvart henvendelsen.

Torturert

Den nå 31 år gamle Hathloul ble første gang pågrepet og fengslet i 2014 etter å ha utfordret myndighetenes forbud mot at kvinner fikk kjøre bil.

I mai 2018 ble hun på nytt pågrepet sammen med et titall andre kvinner, flere av dem sentrale i den saudiarabiske kvinnebevegelsen.

Ifølge Amnesty har hun blitt utsatt for elektriske sjokk, vanntortur og truet med voldtekt og drap i fengselet. Tidligere i år sultestreiket hun i flere uker.

Terroranklaget

I november ble saken hennes overført til en terrordomstol, som ifølge Amnesty benyttes til å kneble menneskerettsaktivister og politiske motstandere av regimet i det ultrakonservative kongedømmet.

– Den opprinnelige tiltalen mot henne har ingenting med terrorvirksomhet å gjøre, konstaterte seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge da dette skjedde.

Loujain al-Hathloul har saksøkt myndighetene for torturen hun var utsatt for, men en domstol i Riyadh forkastet tirsdag søksmålet og begrunnet dette med manglende beviser, ifølge det saudiarabiske nettstedet Sabq.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ha Søreide på banen

På julaften må Hathloul på nytt møte i terrordomstolen, men det er uklart hvorfor og hva dette kan føre til.

Amnesty følger saken nøye og ber Norge gjøre det samme.

– Vi forventer nå at utenriksminister Ine Eriksen Søreide er tydelig og krever svar fra den nye ambassadøren om den lange rekken av brudd på menneskerettigheter som finner sted i Saudi-Arabia, sier Egenæs.

Søreide har gjentatte ganger kritisert Saudi-Arabias manglende respekt for menneskerettighetene, blant annet da hun besøkte landet tidligere i år.

Det går feil vei når det gjelder politiske rettigheter i Saudi-Arabia, konstaterte Søreide etter besøket.

Omstridt kronprins

Ifølge Amnesty er Saudi-Arabias nye ambassadør i Norge en varm forsvarer av Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammad bin Salman, og hans visjon for å styrke Saudi-Arabias politiske, økonomiske og kulturelle innflytelse i verden.

– Så langt fremstår visjonen primært som en polering av en syltynn fasade som dekker for grove menneskerettighetsbrudd, fengsling av modige menneskerettighetsforkjempere og en grusom krig i Jemen, sier Egenæs.

Søreide stilte alt i 2018 spørsmål ved hvor dypt kronprinsens reformvilje stikker, og hun har i Stortinget gitt uttrykk for stor bekymring over Saudi-Arabias økende bruk av dødsstraff, fengsling av menneskerettighetsforkjempere, kvinners manglende rettigheter og den manglende ytringsfriheten i landet.