Utenriksminister Mike Pompeo reiser på rundtur til Midtøsten og Europa. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Haaretz: Pompeo på omstridt besøk til israelsk bosetning

Mike Pompeo blir i neste uke den første amerikanske utenriksministeren som besøker en israelsk bosetning på Vestbredden, ifølge israelske medier.

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh uttalte fredag at Pompeos besøk vil bidra til å legitimere bosetningene og at det danner en farlig presedens som bryter folkeretten.

At Pompeo vil besøke området, er ikke bekreftet av utenriksdepartementet, som kun har oppgitt at Pompeo skal besøke Israel og møte statsminister Benjamin Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USAs ambassade i Israel har nektet å kommentere besøket.

Omstridt vingård

Ifølge avisenHaaretz skal Pompeo besøke en vingård som i fjor var gjenstand for et søksmål i EU-domstolen. Da ble det fastslått at produktene fra vingården må merkes med at de er produsert i en bosetting, ikke bare i Israel. Kjennelsen skapte raseri i Israel og ble kritisert av USA.

Vingården han skal besøke, Psagot, laget senere en etikett med Pompeos navn som takk for støtten, ifølge Haaretz og nettstedet Axios.

Israel har forsøkt å anke kjennelsen, uten hell.

Pompeos Israel-besøk inngår i en rundtur til både Midtøsten og Europa, som han legger ut på fra fredag. Turen går også til Frankrike, Tyrkia, Georgia, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Turen innledes samtidig som president Donald Trump fortsatt ikke har erkjent nederlag i presidentvalget. Trump-administrasjonen har imidlertid fortsatt makt til å iverksette sin utenrikspolitikk fram til påtroppende president Joe Biden etter planen inntar Det hvite hus 20. januar.

Pompeos ambisjoner

En av USAs tidligere diplomater i Midtøsten, Aaron David Miller, skriver på Twitter at Pompeos besøk verken handler om Trump eller Netanyahus politikk.

– Det handler om Pompeo og 2024, skriver han og fastslår at besøket innebærer at Pompeo fortsetter sin kurs mot å bli «USAs verste utenriksminister noensinne».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den republikanske utenriksministeren har gjort lite for å skjule at han ønsker seg et høyere embete i valget om fire år. Mange ganger har han også passet på å understreke sin støtte til Israel, noe som er svært viktig for de av partiets kjernevelgere som har evangelisk kristen bakgrunn.

Det bor om lag 450.000 israelske bosettere på Vestbredden. Antall palestinske innbyggere er 2,8 millioner, og territoriet er helt avgjørende for en framtidig palestinsk stat.