Barrett godkjent av komité i Senatet
Justiskomiteen i Senatet i USA har godkjent Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer. Demokratene i komiteen boikottet avstemningen.
Amy Coney Barrett på vei til et lukket møte med amerikanske senatorer onsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Amy Coney Barrett på vei til e
...
Amy Coney Barrett på vei til et lukket møte med amerikanske senatorer onsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Del

– Dette er et banebrytende og historisk øyeblikk, sier Lindsey Graham, republikaneren som leder justiskomiteen.

Vedtaket torsdag betyr at saken sendes videre til behandling i plenum, der alle de hundre senatorene skal avgjøre saken. Det skjer etter alt å dømme førstkommende mandag. 52 av senatorene er republikanere, noe som betyr at Barrett høyst sannsynlig blir godkjent.

Utnevnelsen av 48 år gamle Barrett vil føre til at domstolen får et konservativt flertall på seks mot tre dommere. Dermed vil den konservative fløyen kunne dominere i mange år framover.

Møtte ikke opp

Demokratene har innstendig bedt Trump og republikanerne om å vente med utnevnelsen til etter presidentvalget, men uten resultat.

Torsdag boikottet demokratene avstemningen ved å ikke møte opp.

– Vi ønsker ikke å gi denne prosessen ytterligere legitimitet ved å delta i komiteens behandling av denne nominasjonen kun tolv dager før valget, som allerede er i gang, sier demokratene i en uttalelse.

Republikanerne refser boikotten og omtaler den som «skremmetaktikk».

– Istedenfor å møte opp for å gjøre jobben sin, så fortsetter de bare teateret, sier republikaneren John Cornyn.

Obamacare kan ryke

Blant viktige saker som kan havne på høyesteretts bord i nærmeste framtid, er Barack Obamas helsereform og saker knyttet til valgavviklingen 3. november. Barrett er kjent som abortmotstander, og mange demokrater frykter at Barrett og resten av det konservative flertallet vil forby fri abort i USA.

Plassen i høyesterett ble ledig etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg døde i september.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har ikke utelukket at han vil gå inn for å utvide høyesterett med flere dommere for å skape en bedre balanse mellom de to fløyene – hvis han vinner valget.

usa-valg-barrett-senat,utenriks,nyheter,politikk,valg,nord-amerika,usa,amy coney barrett,donald trump,joe biden,senatet,barack obama