Kjersti Løken Stavrum er styreleder i Norsk PEN. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Satiretegnere i Norge tildeles Ossietzkyprisen

Norsk PEN gir Ossietzkyprisen 2020 for fremragende innsats for ytringsfriheten til satiretegnerne i Norge.

Prisen tildeles alle som arbeider med satire- og avistegning i Norge.

Norsk PEN gir årlig Ossietzkyprisen til personer eller institusjoner som har gjort en fremragende innsats for ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ytringsfrihet er ikke gitt oss for kun å verne ytringer vi kan nikke anerkjennende til. Den skal særlig verne ytringer som fornærmer, som sjokkerer eller uroer oss. Akkurat slik satiretegningene gjør, sier styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN.

I høst pågår rettssaken mot 14 personer som er tiltalt for medvirkning til angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015. Det er også 15 år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturer av profeten Mohammed. Fredag ble en fransk lærer drept etter å ha vist Muhammed-karikaturer i en skoletime.

– Denne prisen ble dessverre mer aktuell enn vi hadde ønsket. Satire og satiretegninger er viktig for livet og samfunnet vårt, og bør fortsatt være det. Det er viktig at satiretegnere føler seg trygge til å ytre det de vil, sier Stavrum.

Satiretegnere er tegnere eller visuelle utøvere som ønsker å belyse tåpelighet, urettferdighet eller maktmisbruk hos makthavere, samfunnspraksis eller enkeltmennesker.

Årets pris vil bli utdelt søndag 15. november på Litteraturhuset i Oslo.