Pence med flest usannheter

Visepresident Mike Pence vred på sannheten om koronapandemien, viser en faktasjekk fra nyhetsbyrået AFP og avisa New York Times.

Det var under debatten om Trump-administrasjonens håndtering av koronapandemien at det var størst forskjell mellom de to kandidatenes versjoner. Pence, som er hovedansvarlig for håndteringen av pandemien, hevdet blant annet at president Donald Trump stanset all innreise fra Kina lenge før pandemien ble utbredt i USA.

Fakta er imidlertid at han innførte begrensninger med en rekke unntak, og at flere titusentalls reisende kom til USA fra Kina i de to påfølgende månedene, ifølge analyser. I tillegg hevdet Pence at Demokratenes presidentkandidat Joe Biden kalte disse begrensningene for fremmedfiendtlige, en påstand somNew York Times kaller misvisende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ville tone ned utbruddet

Demokratenes visepresidentkandidat Kamala Harris anklaget president Donald Trump og Pence for å kjenne til sannheten om viruset allerede i januar, men at de likevel dekket over og bagatelliserte alvoret. Det er en påstand som blant annet støttes av utdrag fra den siste boka til gravejournalisten Bob Woodward. Her innrømmer Trump at han forsøkte å tone ned konsekvensene av koronautbruddet for ikke å skape panikk.

Pence anklaget Biden for å ville øke skattene for folk flest. Harris hevdet at Biden ikke vil øke skattene for noen som tjener under 400.000 dollar i året. Dette er vanskeligere å bekrefte eller avkrefte, ettersom Bidens skatteplan krever ny lovgivning som ikke er utarbeidet ennå, men tankesmia Urban-Brookings har sagt at planen ville ført til langt større skatteøkninger for husholdninger med høye inntekter.

Tok æren for IS-nedkjemping

Det var også uenighet om helsereform, IS, og fracking – utvinning av skiferolje. Harris hevdet Trump-administrasjonen ville oppheve helsereformen Obamacare, mens Pence uttale at han og president Trump har en ny helsereform på trappene, en reform ingen kjenner detaljene i enda. Visepresidenten tok også æren for at den ytterliggående islamistgruppa IS i stor grad ble nedkjempet og at lederen Abu Bakr al-Baghdadi ble drept.

Amerikanske styrker drepte Baghdadi, men det var i stor grad lokale bakkestyrker i Irak og Syria som nedkjempet organisasjonen. Sist, men ikke minst hevdet Pence at Biden ønsker å forby utvinning av skiferolje, en påstand som ofte blir brukt og har sitt grunnlag i at Biden har sagt at han vil slutte å subsidiere utvinning av fossil energi.