Tysklands innenriksminister Horst Seehofer la tirsdag fram en rapport om høyreekstremisme innen tysk politi og sikkerhetstjeneste. Foto: AP / NTB

Rapport avdekker høyreekstremisme i tysk politi

Det har vært over 300 tilfeller av høyreekstremisme innen tysk politi, tollvesen og etterretning de siste årene, ifølge ny rapport.

Den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) har på oppdrag for regjeringen utarbeidet rapporten, som avdekker 377 tilfeller av høyreekstremisme siden 2017.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, som først hevdet at det var unødvendig å granske holdninger innen tysk politi, tollvesen og etterretning, måtte etter flere avsløringer gi etter for press. Mandag var det han som la fram rapporten fra BfV.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rapporten bygger blant annet på en spørreundersøkelse blant 300.000 ansatte der de måtte svare på spørsmål om egne sympatier og antipatier, holdninger og meninger.

– Ikke strukturelt problem

– Det dreier seg om et lite antall tilfeller. Vi har ikke noe strukturelt problem med høyreekstremisme innen sikkerhetstjenestene på delstats- eller føderalt nivå, sa Seehofer da han presenterte rapporten.

Han understreket at hvert eneste tilfelle som oppdages, er «skammelig», og at det får følger for dem det gjelder.

De fleste av de 377 tilfellene dreier seg om ansatte som har delt nazistiske, høyreekstreme og grovt rasistiske slagord eller symboler i sosiale medier. Bare to av dem som er avslørt, kan ifølge rapporten knyttes til høyreekstreme grupper.

Storaksjon

Tysk politi gjennomførte i forrige måned en storaksjon mot kollegaer som var anklaget for å spre høyreekstrem propaganda, inkludert hakekors og bilder av Adolf Hitler.

Over 200 politifolk deltok i aksjonen mot 34 politistasjoner og private hjem. 30 politifolk ble suspendert, mistenkt for å ha spredt høyreekstrem propaganda i chattegrupper på internett.

Et av de over 100 bildene som var delt på WhatsApp, forestilte en flyktning som var manipulert inn i ett av nazistenes gasskamre under andre verdenskrig.

Skandaler

Tyskland har de siste årene hatt flere skandaler der det er avslørt høyreekstremister innen politiet og sikkerhetsstyrkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I juli ble en tidligere politimann med nynazistiske sympatier og kona hans pågrepet, mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en rekke politikere og andre offentlige skikkelser i Tyskland.

Politisjefen i delstaten Hessen, Udo Münch, trakk seg fra jobben som følge av skandalen.

Noen uker tidligere oppløste Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en avdeling innen de tyske spesialstyrkene, etter at det ble kjent at flere av medlemmer hadde høyreekstreme sympatier.

Flere høyreekstremister

Tysklands militære etterretningstjeneste (MAD) opplyste tidligere i år at rundt 600 tyske soldater var i søkelyset, mistenkt for høyreekstreme sympatier.

Seehofer slo i juli fast at høyreekstremisme er den største politiske sikkerhetstrusselen Tyskland nå står overfor.

IfølgeBfV var det i fjor 32.000 høyreekstremister i Tyskland, en økning på 8.000 fra året før. Rundt 13.000 av dem ble ansett for å være potensielt voldelige.