Israelsk fotballag beklager etter at en vits om Tottenham's superspiss Harry Kane slo feil. Foto: Matt Dunham, Pool via AP/NTB

Israelsk fotballag beklager overfor Tottenham-stjerne

En humoristisk ment video tiltrakk seg oppmerksomhet i forkant av torsdagens kamp mellom Tottenham Hotspur og Maccabi Haifa.

Nå har klubben beklaget videoen.

Den famøse videosnutten var filmet da det ble kjent at det israelske laget skulle møte det engelske topplaget Tottenham Hotspur i Europa League.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvarsspiller med trussel

En av klubbens forsvarsspillere, Muhammed Abu Fani, gjorde det i videoen klart at Tottenhams superspiss, Harry Kane, kom til å ligge flat etter møtet med Maccabi Haifa. Det gjorde han klart i ordelag som var såpass grove at klubben altså nylig gikk ut og beklaget overfor Kane.

– Etter kampen i Rostov, i Russland, kom en av våre spillere med en upassende kommentar som ikke respekterer Tottenham Hotspurs spiller Harry Kane. Vår klubb tar avstand fra slik oppførsel. Vi er en klubb som setter personen foran fotballspilleren, uttalte klubbens administrerende direktør, Assaf Ben-Dov under pressekonferansen, ifølge pressebyrået AFP.

– Jeg vil benytte anledningen til å si unnskyld til Tottenham og Harry Kane, som vi har stor respekt for. Vi ønsker dem en suksessrik sesong, mange takk.

Han gjorde det klart at han ikke vanligvis deltar på pressekonferanser, men at denne videoen gjorde det viktig å være med.

– Ekstra motivasjon

Også Tottenhams manager, Jose Mourinho, nevnte videoen under pressekonferansen før torsdagens kamp. Han sa at Tottenham-spillerne ikke visste mye om Maccabi Haifa da kampen ble bestemt.

– På det tidspunktet var den morsomme videoen det eneste spillerne våre visste om Maccabi.

Tottenhams nysignering Matt Doherty hadde ikke sett videoen, men sa til pressen at denne type kommentarer var nyttige som ekstra motivasjon.

– Vi er ganske motivert fra før, med spillerne og manageren vi har. Men jeg antar at man kan bruke dette som det lille ekstra for å vise dem hvem som er sjefen, sa Doherty.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kalles «Yid Army»

At Tottenham Hotspur møter det israelske laget har flere undertoner. Tottenhams supportere har blitt kalt yids, som er slang for «jøder». Siden 1960-tallet har supporterene tatt begrepet til sitt hjerte og kaller ofte seg selv for Yid Army.

I februar 2020 utvidet Oxford English Dictionary betydningen av «Yid» til også å gjelde «supporter av, eller spiller for, Tottenham Hotspur».

Denne beslutningen fikk noe kritikk, fordi den ikke gjorde det klart at begrepet også kan bli brukt i nedsettende betydning. Dette førte til at ordboken ble oppdatert på nytt, med klargjørende informasjon om ordets dobbelte betydning.