Farmen-prest (26) døper i beste sendetid
Thor Haavik, nyutdannet prest og deltager i «Farmen», døper en av meddeltagerne sine i søndagens utgave av realityserien.
Prest Thor Haavik sammen med to andre deltakere i Farmen. Foto: Alex Iversen, TV 2
Prest Thor Haavik sammen med t
...
Prest Thor Haavik sammen med to andre deltakere i Farmen. Foto: Alex Iversen, TV 2
Del

Det blir voksendåp i søndagens utgave av Farmen, avslører Alex Iversen i TV2. Han er presseansvarlig for programmet og ber Dagens lesere om å følge godt med på den kommende episoden.

– Voksendåpen som kommer på søndag var ikke planlagt på noe vis. Det kom som en stor overraskelse på oss, forteller Iversen til Dagen

Han sier at det er Kjetil Kirk (27), som blir døpt i programmet.

– Han var ikke døpt fordi foreldrene hans mente det var et valg han måtte ta selv, når han ble voksen. Han kom på egen hånd fram til at det var noe han ønsket å spørre Thor om han kunne gjøre, og etter at de to hadde hatt en dåpssamtale, kom Thor fram til at det var noe han kunne gjøre for Kjetil. Vi bare la til rette for seremonien.

Den ble veldig fin, ifølge Iversen.

På dypt vann

Til Dagbladet har Kirk sagt at han trengte å klippe navlestrengen til alt det komfortable og hoppe ut på dypt vann, som han føler Farmen-deltagelse er for hans vedkommende.

– Jeg var klar for en utfordring, trenger en ny hverdag og er gira på å vise fram meg selv, sa oslogutten til avisen i begynnelsen av september.

Thor Haavik, som døpte Kjetil Kirk, ble ordinert til prest den 24. juni og skulle ha begynt som kapellan i Salhus i Bergen i august. Slik gikk det ikke. I begynnelsen av september ble det kjent at han var blitt plukket ut til å delta i Farmen, noe som førte til at biskopen i Bjørgvin, Halvor Nordhaug ga han dispensasjon.

Alex Iversen er begeistret for den unge presten.

– Thor er en sprudlende bergenser med en fantastisk god energi. Han er en ekte humørspreder! Det er den viktigste årsaken til at han er med på Farmen. At han er prest, er noe vi fikk med på «kjøpet». Han har også et høyt konkurranseinstinkt som er gøy å følge i en konkurranse som Farmen. Thor er trygg i sin tro, og flink å formidle den til de andre på gården. Og dermed også indirekte til alle dem som ser på Farmen, sier han.

Velsignelsesbønn

I programmene som er blitt vist hittil, har den 26-åringe presten på ingen måte lagt skjult på sin kristne tro.

Han har blant annet bedt velsignelsesbønn over flere av de andre deltagerne.

Mest inntrykk gjorde det da anleggsarbeideren Raymond Røskeland hadde lagt seg den første kvelden.

– Til helvete heller. Nå skal jeg prøve velsignelse for første gang, sa den hardbarka fyren fra Osterøy utenfor Bergen på sin barske måte.

– Det har jeg aldri prøvd før, la han til.

Haavik satte seg på nattbordet og ba mens Røskeland lå, nokså urolig, med lukkede øyne og foldede hender mens det pågikk.

«Må Herren velsigne deg og bevare deg fra alt ondt og føre deg til det evige liv. Må Jesu nåde, Guds kjærlighet og Den hellige ånds fellesskap være med deg, Raymond. Du er trygg. Du er elsket. Du er viktig. Amen», ba den unge presten.

Etterpå tørket Røskeland en tåre med håndbaken og dro dyna over hodet.

Se video-klipp av velsignelsen her:

Gode tilbakemeldinger

Bønn ved bordet er det også blitt i denne sesongens utgave av Farmen. Foranledningen var at deltagerne ikke hadde klart ukesoppdraget sitt. Dermed satte de seg ned for å be om at det likevel skulle bli godkjent.

Den bønnen svarte Vårherre negativt på.

Iversen forteller at de bare har fått gode tilbakemeldinger på Farmen-presten.

– Og vi er helt sikker på at det er mange som kommer til å sette stor pris på å bli bedre kjent med Thor gjennom sesongen, sier han.

– God mix

I 2012-sesongen hadde Farmen den erkekonservative kristne Andreas Nørstrud (28 år da) som en av deltagerne.

Han skapte, ifølge Dagbladet, mange overskrifter om sitt konservative kvinne- og homofilisyn og sine kontroversielle uttalelser.

– I år valgte dere en kristen som mange kristne vil kunne identifisere seg med, og som får god inngang i Farmen-fellesskapet. Kan du si litt om disse valgene?

– Andreas var på sitt vis også en veldig fin fyr, som vi er glade vi hadde med i programmet, men han var en ganske annerledes personlighet enn det Thor er. Vi er opptatt av finne en gjeng deltagere som vi tror kan passe sammen fra år til år, en god mix. Hvem som blir med handler mye om tilfeldigheter og hva vi har å velge mellom fra år til år.

dåp på farmen,farmen,kjetil kirk,thor haavik,tv2,birgit opheim