Ambassadører støtter Polens lhbt-miljø
Norges ambassadør til Polen er blant rundt 50 ambassadører som har signert et åpent brev der de støtter lhbt-miljøet i landet og ber om økt toleranse.
Tilhengere av lhbt-personers rettigheter demonstrerer i Warszawa i august mot økende homofobi. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
Tilhengere av lhbt-personers r
...
Tilhengere av lhbt-personers rettigheter demonstrerer i Warszawa i august mot økende homofobi. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
Del

– Menneskerettighetene er universelle, og alle – inkludert lhbti-personer – har krav på å beskyttes fullt ut av dem, står det i brevet , som ble publisert søndag. Forkortelsen i brevet står for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle.

Ambassadørene, som representerer rundt 50 land og internasjonale organisasjoner, hyller lhbt-personers innsats for å øke kunnskapen om utfordringene de står overfor.

Uttalelsen kommer i en tid der seksuelle minoriteter er under press fra myndighetene og den katolske kirken i Polen. En rekke byer i landet har erklært seg som «lhbt-frie soner».

Flere politiske ledere, blant dem president Andrzej Duda, fremstiller kampen for homofiles rettigheter som en trussel mot tradisjonelle familier. Duda har omtalt kampen for lhbt-rettigheter som en farligere «ideologi» enn kommunismen.

Viseutenriksminister Pawel Jablonski sier den polske regjeringen er enig i budskapet i brevet. Han sier loven beskytter alle mennesker, men legger til at grunnloven sier ekteskap er forbeholdt én mann og én kvinne.

Jablonski mener lokale vedtak om «lhbt-frie soner» ikke er diskriminerende, men «et tegn på respekt for rettsstaten og for verdiene Polen har kjær»

polen-lhbt-ambassadører,utenriks,nyheter,politikk,likestilling,europa,polen,global,homofile,homofili,lhbt,andrzej duda,pawel jablonski