Trump nominerer Amy Coney Barrett til USAs høyesterett
USAs president Donald Trump kunngjorde lørdag som ventet sin nominasjon av dommer Amy Coney Barrett (48) til den ledige plassen i USAs høyesterett.
President Donald Trump nominerte lørdag Amy Coney Barrett til det ledige setet i USAs høyesterett. Foto: Alex Brandon/AP/NTB.
President Donald Trump nominer
...
President Donald Trump nominerte lørdag Amy Coney Barrett til det ledige setet i USAs høyesterett. Foto: Alex Brandon/AP/NTB.
Del

Trump kunngjorde nominasjonen i rosehagen i Det hvite hus. Den var pyntet på samme måte som da den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg ble nominert av daværende president Bill Clinton.

– Jeg har studert deg, og du er veldig klart kvalifisert, sa Trump til Barrett som sto ved hans side.

– Jeg elsker USA, og jeg elsker USAs grunnlov. Jeg er virkelig ydmyk av tanken på å tjene i høyesterett, sa Barrett.

Barrett er sterk abortmotstander og mener at dommere ikke skal være bundet av tidligere kjennelser, ifølge nettavisen Politico. Det kan få betydning for høyesterettsbeslutningen fra 1973, også kjent som «Roe vs. Wade», som fastslår kvinners rett til abort, og som er en torn i øyet på mange konservative i USA. Hun er også praktiserende katolikk.

Hyllet Ginsburg

Hun hyllet nylig avdøde Ginsburg for å ha brutt glasstaket og vært et forbilde for kvinner over hele verden.

– Hun var en enormt talentfull kvinne, og hennes liv i offentlig tjeneste er et eksempel til etterfølgelse for oss alle, sa Barrett.

Barrett har tidligere jobbet under den tidligere høyesterettsdommeren Antonin Scalia, som i likhet med henne var konservativ. I sin tale i rosehagen la Barrett vekt på at Ginsburg og Scalia hadde klart å utvikle et vennskap og respekt for hverandre til tross for at de sto langt fra hverandre politisk.

Tredje nominasjon

Nominasjonen er Trumps tredje til USAs høyesterett. Dersom han får godkjent Barrett før valget i november, vil han dermed ha satt et preg på høyesterett som vil vare langt utover hans egen presidentperiode.

Valget av Barrett rokker også kraftig på maktbalansen i høyesterett. Den har vært 5–4 i konservativ favør i det siste, men vil nå bli 6–3 med en overvekt av dommere som regnes som konservative.

– Dette er min tredje nominasjon, og det er et veldig stolt øyeblikk. Vår nasjon har sørget for tapet av en sann amerikansk legende, Ginsburgs ettermæle vil inspirere amerikanere i mange år framover, sa Trump fra rosehagen.

hrett-Trump-nominasjon,utenriks,nyheter,politikk,nord-amerika,usa,donald trump,amy coney barrett,ruth bader ginsburg,bill clinton