Moria-leiren ødelagt av brann: – Nå må Norge hente noen av barna, sier Redd Barna
Brann ødela store deler av asylleiren Moria på øya Lesvos natt til onsdag. Migranter er evakuert fra leiren, som var satt i karantene på grunn av koronasmitte.
Migranter og flyktninger flykter fra brannene i Moria-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix
Migranter og flyktninger flykt
...
Migranter og flyktninger flykter fra brannene i Moria-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix
Del

Avisen Lesvos Post meldte ved midnatt om at det brant flere steder på den greske øya, og at det i tillegg var oppstått brann i Moria-leiren. Det ble også meldt om at det var hørt skudd og om opptøyer i leiren, skriver TV 2 .

Migranter og flyktninger ble evakuert, og foreløpig er det uklart om noen er blitt skadd.

Kraftig vind fikk flammene til å spre seg, og lokale medier meldte at nesten hele leiren sto i brann. Dette bekreftes av den norske sykepleieren Elise Tveit Holen, som jobber for den britiske organisasjonen Kitrinos Healthcare.

– Alt brenner ned

I et intervju med NRK forteller Holen hvordan hun ble bedt om å hjelpe evakuerte migranter og gradvis forsto omfanget av hendelsen.

– Så skjønner vi at det er veldig mye større enn bare en brann i Moria, det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned, sier hun.

Ulike kilder oppgir ulike opplysninger om hvordan brannen startet. Noen hevder at beboere tente på og deretter hindre brannvesenet i å slukke flammene.

Samtidig sier noen av beboerne at brannen ble startet av lokale innbyggere på Lesvos.

Forholdet mellom migrantene og lokalbefolkningen har lenge vært spent, og situasjonen skal ha forverret seg etter at det ble påvist koronasmitte i leiren i forrige uke.

– Sperret veien

Hundrevis av migranter forsøkte å gå til havnebyen Mytilene, men ble stanset av politibiler, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Organisasjonen Stand by Me Lesvos sier de har fått opplysninger om lokale innbyggere som hindret migranter som prøvde å ta seg gjennom en landsby. Holen sier høyreekstremister skal ha sperret veier for beboerne fra leiren.

Shirin Tinnesand jobber for Stand by Me Lesvos og fortalte om kaotiske tilstander.

– Hele leiren står i brann. Klokken halv tolv fikk jeg beskjed om at det brant fem steder. Disse brannene har bare spredt seg. Mer blir satt fyr på hele tiden. Det er kaos, sa Tinnesand til TV 2.

Nadine Aabø Mellem, som jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren, bekrefter at politiet har blokkert veier for asylsøkerne fra leiren.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver hun i en tekstmelding til VG .

Koronakarantene

Brannmannskaper kjemper også mot to andre branner vest på Lesvos, øya som var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016.

I helgen ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren på Lesvos, og det ble iverksatt omfattende testing og smittesporing.

Den overfylte leiren som huser nær 13.000 mennesker, ble satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

Leiren ble i utgangspunktet bygget for færre enn 2.800 mennesker. Den er gjentatte ganger blitt kritisert for kummerlige forhold og dårlige sanitære forhold.

Redd Barna krever at Norge henter Moria-barn

Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna krever at Norge tar sin del av ansvaret og henter barn fra Moria-leiren i Hellas som sto i brann natt til onsdag.

Lange er svært bekymret for barna etter nyheten om brannen i Moria.

– Nå har barna og deres familier mer akutt behov enn noen gang for et trygt sted å være. Alle land må trå til. Norge kan ikke vente lenger med å ta sin del av ansvaret og hente noen av barna til Norge, sier hun.

Får støtte fra SOS-barnebyer

Flere hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de dårlige forholdene. Natt til onsdag brøt det ut kraftige branner i asylleiren. Folk ble evakuert fra leiren, som i helgen ble satt i koronakarantene.

– Vi appellerer til regjeringen om å respondere på denne nødssituasjonen raskt og redde barna de har gitt løfte om at skal få komme i trygghet i Norge, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Aarak oppfordrer regjeringen til å sørge for at greske myndigheter får den hjelpen de trenger til å møte behovene til tusenvis av barn, ungdom og voksne.

– Nå må Norge vise sitt humanitære hjerte, sier Aarak.

Ber Solberg gripe inn

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) henvender seg til statsminister Erna Solberg (H) og oppfordrer til handling.

– Katastrofen er total. Moria brenner, ingen har oversikt, flere er koronasyke. Og hvor de er, vet ingen. Det meldes om at sikkerhetsstyrkene hindrer flyktninger i å komme seg ut og inn til byene. Er det på tide å løfte en finger, Erna Solberg? ⁦skriver Andersen på

hellas-moria-brann,utenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,brann,europa,hellas,røde kors,lesvos,moria-leiren