ANSVAR: Som prest føler Thor Haavik et ekstra ansvar for å opptre etisk riktig i en serie som er kjent for at deltakerne tøyer grenser, jukser og bryter regler. Her sammen med programleder Mads Hansen.

Ung kapellan klar for Farmen

Thor Haavik (26) fikk dispensasjon av biskopen til å delta.

Mandag ble det kjent at kapellan Thor Haavik blir en av årets deltakere i høstens «Farmen» på TV2.

Startskuddet går om drøye to uker, denne gang med tidligere fotballspiller Mads Hansen som programleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ordinert i juni

Haavik ble ordinert i juni og skulle etter planen ha startet som kapellan i Salhus kirke i Bergen i august.

– Vi var veldig innstilt på at han skulle begynne og hadde han med i alle planene våre, men staben har vært fleksible og flinke til å trå til, sier sokneprest Hanne Zimmermann-Ølberg til Dage.

Hun har knapt sett på «Farmen» tidligere, men denne høsten blir det annerledes.

– Nå blir det «Farmen» fremover, sier hun.

Heller ikke biskop Halvor Nordhaug har sett det populære realityprogrammet, men tror han kommer til å se på nå i høst.

– Jeg utelukker ikke at programmet blir mer interessant etter at Thor har kommet med, sier han.

DELTAKERE: Her er de 14 deltagerne som deltar i høstens «Farmen». Fra venstre: Nils Kvalvik, Sindre Nyeng, Wiktoria Rønning, Thor Haavik, Karianne Kopperstad, Daniel Viem Årdal, Karianne Vilde Wølner, Kjetil Kirk, Raymond Røskeland, Jostein Grav, Sanna Khursheed, Lene Egeland Hogstad, Inger Cecilie Grønnerød og Tove Moss Lohne.

– Thor er en friskus

– Håper du han blir stemt ut fort slik at han kan komme tilbake i prestetjenesten?

– Til det vil jeg si to positive ting: Jeg gleder meg til han begynner å jobbe hos oss. Samtidig blir det gøy hvis en prest kommer langt i en slik konkurranse. Kanskje kan han være med og bryte ned noen fordommer som folk har om prester som surmagete og blodfattige. Thor er en friskus, glad i fotball og Jesus. Kanskje vil noen tenke at «når han er prest, så kan jeg også bli en kristen». Jeg ser hans deltakelse som en anledning i et misjonsperspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dispensasjon

Nordhaug bekrefter at han ga Haavik dispensjon til å utsette tjenesten som kapellan i Salhus kirke.

I intervjuet med VG forteller Haavik om hvordan han ble kristen i en alder av 17 år. Cirka to år senere tok han kontakt med han som var prest da han selv ble konfirmert.

– Jeg skrev til ham at jeg var klar for å gå hundre prosent inn for Gud, og spurte ham om vi kunne ta en prat. Vi møttes, og så ble jeg med i ungdomsarbeidet og ble kjent med folk. Ett år etterpå sto jeg i konfirmasjoner og talte, og en av de tingene jeg sa var at «Om noen hadde fortalt meg for tre år siden at jeg skulle stå her å snakke om Gud og Jesus... Sannsynligheten ville vært større for at jeg ble verdens beste fotballspiller», sier han.

Ingen kjæreste

Haavik har aldri hatt kjæreste og mener det er gode grunner til å vente med sex til ekteskapet.

Som prest føler han også at han har et ekstra ansvar for å opptre etisk riktig i en serie som er kjent for at deltakerne tøyer grenser, jukser og bryter regler på gården.

– Det er sikkert fristende å stjele for eksempel, men jeg håper å ha integritet som en kristen prest. Jeg føler jeg gambler litt nå ved å gå inn i dette, for jeg setter meg selv i gapestokken for hele verden. Jeg må holde meg selv i tømmene, sier han til VG.

Vente på «kjendispresten»

Enn så lenge må konfirmantene i Salhus kirke vente på «kjendispresten».

– Vi må bruke det for alt det er verdt at han har vært med i «Farmen». Jeg håper ungdommene vil synes det er spennende og morsomt og at han kan dele erfaringer fra innspillingen. Det blir en glede å få ham med i ungdomsarbeidet, sier Zimmermann-Ølberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Farmen

En norsk realityserie som har gått på TV2 siden 2001.

Konseptet går ut på at mennesker skal bo på en gård uten moderne hjelpemidler, slik det var for 100 år siden. Her skal de overleve ved å samarbeide så godt som mulig.

Les også
Rekordhøg søking til kyrkjestudiar
Les også
Jan Hanvold sier han er invitert til å delta på Farmen Kjendis