Tyrkia fordømmer Sians Koran-behandling
Det tyrkiske utenriksdepartementet fordømmer spyttingen på Koranen under «krenkefesten» til Stopp islamiseringen av Norge (Sian) foran Stortinget i helgen.
Fanny Bråten med Koranen under Sians markering. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Fanny Bråten med Koranen under
...
Fanny Bråten med Koranen under Sians markering. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Del

Det var under en markering lørdag at Sian-profilen Fanny Bråten rev i stykker og spyttet på sider fra koranen.

I en uttalelse på den tyrkiske ambassadens Facebook-side fordømmer utenriksdepartementet handlingen.

«Nazi-etterlevninger»

«Vi fordømmer gruppen med fiender av islam og koranen i Norge. Som vi alltid har understreket, retter slike provoserende handlinger seg ikke bare mot muslimer, men også rettsstaten og demokratiske systemer.

Disse nazi-etterlevningene skader samfunnet som et virus. Å kjempe mot denne syke mentaliteten vil bare være mulig dersom populistiske politikere som sprer dette tankegodset ekskluderes. Det er helt feilt å se islamofobi som en del av ytringsfriheten. Det er en alvorlig trussel at politiske partier ikke forhindrer disse rasistiske ytringene bare av hensyn til å sanke stemmer.

Tyrkia vil fortsette å kjempe mot rasistiske strømninger. I denne konteksten kaller vi på europeiske politikere og europeiske institusjoner til å ta denne faren på alvor og å kjempe mot den.

Uheldigvis slike handlinger mot vår bibel har økt de siste årene, særlig i de skandinaviske landene. Dette er land som hevder å stå i front for demokratiet, menneskerettene og rettsstaten.

Vi forventer at norske styresmakter tar alle nødvendige forholdsregler for å forhindre at slike handlinger, som vi også så i november, ikke gjentar seg.», heter det i teksten.

I november arrangerte Sian koranbrenning i Kristiansand, og daværende justisminister Jøran Kallmyr (Frp) uttalte at koranbrenning er et uttrykk som er tillatt innenfor ytringsfrihetens grenser.

Siv Jensen reagerer sterkt

Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på utspillet fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

Hun forventer at regjeringen gir tyrkiske myndigheter klar beskjed om at ytringsfriheten er grunnlovsfestet i Norge.

– Vi skal verken la totalitære krefter eller andre stater få begrense den grunnlovfestede ytringsfriheten vi har i Norge. La meg slå fast at det er fullt lovlig å brenne koranen i Norge. Det skal det fortsatt være. Jeg tar avstand fra brenning av koranen, på samme måte som jeg tar avstand fra brenning av det norske flagg eller bibelen. Det er likevel noe vi må tåle i vårt samfunn, fordi det er en del av ytringsfriheten, sier Frp-lederen i en kommentar til NTB.

Samtidig understreker hun at partiet tar avstand fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

Ber UD være tydelige

– Det tyrkiske utenriksdepartementet har åpenbart ikke fortsatt hva ytringsfrihet betyr. Jeg regner med at Utenriksdepartementet er tydelige overfor Tyrkia og andre muslimske land om hvordan ytringsfriheten står i Norge. Vi må hegne om vårt demokrati uavhengig av hva slags reaksjoner vi kan få, sier Jensen.

Det var under en markering lørdag at Sian-profilen Fanny Bråten rev i stykker og spyttet på sider fra koranen.

sian-koran-reax,innenriks,nyheter,politikk,islam,norge,oslo,Riksnyheter,europa,tyrkia,fanny bråten,koranbrenning,koranen,sian