Jakten på gass, og spesielt Tyrkias leteboring under havbunnen øst i Middelhavet, har ført til økt spenning i regionen. Arkivfoto: Emrah Gurel, AP, NTB scanpix

Hellas, Frankrike, Italia og Kypros avholder felles militærøvelse

Hellas, Kypros, Frankrike og Italia startet onsdag en tre dager lang felles militærøvelse øst i Middelhavet. Spenningen i regionen tas opp på flere EU-møter.

Den tre dager lange øvelsen finner sted sør for den greske øya Kreta, opplyser det greske forsvarsdepartementet.

Etter at det ble oppdaget store gassreserver i havområdene rundt Kreta og Kypros, har jakten på rikdommene – og kampen om kontroll over dem – blåst nytt liv i gamle spenninger mellom Hellas og Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tyrkia advarer Hellas

Tyrkia advarer onsdag Hellas mot å eskalere situasjonen.

– Hellas burde unngå feilsteg som kan lede mot veien til ødeleggelse, I Middelhavet, Egeerhavet og Svartehavet vil Tyrkia få det som er rettmessig vårt, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han understreker at Tyrkia vil vise handlekraft i tiden framover.

Fra gresk hold sier statsminister Kyriakos Mitsotakis at landet vil benytte seg av retten til å utvide sitt territorialfarvann fra seks til tolv nautiske mil langs vestkysten. Dette gjelder siden av Hellas som vender mot Italia, og beslutningen påvirker dermed ikke uenigheten med Tyrkia.

Samtidig sa Mitsotakis til nasjonalforsamlingen at Hellas går vekk fra tiår med en passiv utenrikspolitikk.

Fremmer folkeretten

Frankrike understreker at militærøvelsen søker å fremme respekt for folkeretten.

– Det østlige Middelhavet er i økende grad en spent region. Respekt for folkeretten og internasjonale rettsregler må være regelen, ikke unntaket, skriver Frankrikes forsvarsminister Florence Parly påTwitter.

– Området burde ikke bli en lekeplass for ambisjonene til noen få – det er en felles ressurs, la hun til.

Strid om grenser

Tyrkia og Hellas er blant annet uenige om de maritime grensene i området. Hellas og EU mener Tyrkia driver ulovlig leteboring, mens tyrkerne sier de holder seg til sin økonomiske sone.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forholdet til Frankrike og Tyrkia har også blitt dårligere, blant annet som følge av at myndighetene i begge landene har anklagd hverandre for innblanding i Libya.

Diskuteres blant EU-ministre

Situasjonen øst i Middelhavet blir ett av flere temaer på EUs uformelle forsvarsministermøte onsdag, der også Nato-sjef Jens Stoltenberg deltar.

– Vi er bekymret for situasjonen øst i Middelhavet. Det vi trenger er nedtrapping og dialog. Tyrkia og Hellas har begge vært viktige Nato-allierte i mange år, og vi må finne en måte å løse dette på, basert på solidaritet mellom allierte og folkeretten, sa Stoltenberg på vei inn til møte ti Berlin.

I sitt første fysiske møte siden mars skal EU-ministrene også diskutere situasjonen i Libya. Mali og Hviterussland, i tillegg til mer strategiske tema, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

EUs utenriksministre skal samles senere i uka. Også de skal diskutere det anstrengte forholdet til Tyrkia. Før møtet har verten, Tysklands utenriksminister Heiko Maas, tatt til orde for dialog og en demping av spenningen i regionen

Tyrkia og Hellas har begge gitt uttrykk for at de ønsket dialog da Maas besøkte Aten og Ankara tirsdag.