I dag er det ikke tillatt å selge vin i vanlige dagligvarebutikker i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Venstre-topp vil ha vin i butikkhyllene

Venstre bør vedta at det skal være lov til å selge vin og annen alkohol opp til 22 prosent i vanlige matbutikker, mener Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

– Dette handler om å gjøre hverdagen til folk litt enklere. For mange ligger nærmeste Vinmonopol langt unna, og åpningstidene er korte, sier han til NTB.

Hansmark sitter i Venstres programkomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dagligvarebutikker er nærmere der folk bor. Ved å åpne for vin i butikk slipper vi at folk må reise langt av sted for å ta seg et glass vin til maten. Det er heller ikke sikkert det er verdens beste idé å la folk vandre blant sprithyller når de skal ha med seg en flaske vin hjem.

Venstres programkomité er i innspurten av sitt arbeid med et førsteutkast, som snart sendes ut til partiorganisasjonen.

Ikke legge ned Vinmonopolet

Venstre holder et koronautsatt landsmøte i september, men program for neste stortingsperiode skal først behandles på 2021-landsmøtet til våren. Før den tid skal alle forslagene på bred høring i partiet.

– Jeg håper Venstre vil være med på dette forslaget. Vi skal være et liberalt parti som gir folk mer valgfrihet i hverdagen. Det har lenge vært et flertall i befolkningen for å tillate dette, sier Hansmark.

Han avviser at Vinmonopolets dager vil være talte hvis det åpnes for vin i butikk.

– Dette forslaget betyr ikke at vi skal legge ned Vinmonopolet. De skal fortsatt ha en rolle i å tilby kvalitet og godt utvalg, i tillegg til at de fortsatt skal ha monopol på salg av brennevin, sier Unge Venstre-lederen.

KrF: Ikke rett medisin

KrFs Geir Jørgen Bekkevold er forberedt på at Venstre kommer til å foreslå liberaliseringer i alkoholpolitikken og minner om diskusjonen om «pils i park» fra forrige valg.

– Dette er ikke riktig medisin når den regjeringen Venstre er en del av, skal legge fram en alkoholpolitisk strategi for å få ned den skadelige bruken av alkohol. Pris og tilgjengelighet er viktige drivere når det gjelder forbruk – dette må selv Venstre erkjenne, sier han NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– KrF er opptatt av å føre en solidarisk alkoholpolitikk som ivaretar de mest sårbare, og kommer ikke til å støtte en politikk som fører til økt skadelig forbruk. Vi kommer heller ikke til å støtte en politikk som undergraver Vinmonopolets viktige alkoholpolitiske rolle, sier Bekkevold.

Hansmark forstår skepsisen fra KrF-politikeren, som er leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– For KrF blir nok dette en slurk altervin med bismak. Jeg håper likevel de ser at politikk ikke er en konkurranse om å forby mest mulig, men at det handler om å gi folk frihet i hverdagen.

Videreføring

Alkoholpolitikken var et vanskelig tema daregjeringsplattformen fra Granavollen ble meislet ut. Da sto KrF temmelig alene på den ene siden mot Fremskrittspartiet, Venstre og også Høyre på den andre.

I plattformen, som på sett og vis er utdatert etter at Frp forlot regjeringen i januar, heter det at dagens «salgs- og skjenketider for alkoholholdige drikker ligge fast». Imidlertid er rammene for Vinmonopolets åpningstid på lørdager endret til klokken 10 til 16.

I plattformen var de fire partiene enige om å videreføre tax free-endringen som ble gjennomført i 2014, der tobakkskvoten kan byttes inn i alkohol.

Det viktigste punktet for KrF var at hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk – Vinmonopolet, regulerte salgs- og skjenketider, alkoholavgifter og reklameforbudet – skulle videreføres.