Båtflyktninger forsøker å ta seg fra Tyrkia til Hellas ved å krysse elven Maritsa 29. februar i år. Illustrasjonsfoto: Emrah Gurel, AP/NTB scanpix

Økte ulovlige ankomster til EU – 2020 fortsatt lavere enn i fjor

Ulovlige kryssinger av EUs yttergrense økte kraftig fra juni til juli og endte på 8.650, men hittil i år er totalen 15 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Så langt i år er det registrert 47.250 ulovlige grensekryssinger, opplyser EUs grensekontrollorganFrontex.

Juli-tallet er nesten en tredel høyere enn antall ankomster måneden før. Trafikken – og økningen – er størst over det sentrale Middelhavet, mot blant annet Italia og Malta. I juli ble trafikken her mer enn doblet til 4.650. Mye av dette skyldes en markant økning i migranter som reiser fra Tunisia. På denne ruten har det hittil i år vært 13.150 kryssinger. Det er 155 prosent flere enn i fjor, da tallene var svært lave, ifølge Frontex.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vest i Middelhavet ble det registrert 1.500 ulovlige grensepasseringer i juli, 84 prosent flere enn i juni, det vil si nesten en dobling. Totalen på 6.100 hittil i år er under halvparten av fjorårets tall.

Rundt 400 personer tok seg ulovlig inn i EU via ruten øst i Middelhavet. Det er 44 prosent færre enn i juni, men de endelige julitallene er ventet å bli høyere. Også her er totalen omtrent det halve av i fjor: 12.900.

2.250 personer ble stoppet på Balkan-ruten forrige måned, 40 prosent færre enn i juni. I årets sju første måneder har 11.300 migranter og asylsøkere kommet til EU denne veien, 80 prosent færre enn i fjor.