93-årige Bruno Dey var 17 da han jobbet som SS-offiser Stutthof-leiren i Polen. I juli ble han dømt til to års betinget fengsel for medvirkning til drap på 5.230 personer. Foto: Daniel Bockwoldt / DPA / AP / NTB scanpix

SS-soldat anker dom, ifølge advokat

SS-soldaten Bruno Dey (93) har anket dommen på to års betinget fengsel. Det sier Patrick Lundevall-Unger, bistandsadvokaten til motstandsmannen Johan Solberg.

93-årige Bruno Dey ble 23. juli i år dømt til to års betinget fengsel, tiltalt for medvirkning til drap på 5.230 personer.

Dey var fangevokter i Stutthof-leiren i Polen da han var 17 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

93-åringen godtok i førsteomgang dommen, men denne ble anket av to bistandsadvokater som representerer tre av ofrene. Som følge av dette, valgte Dey også å anke, opplyser den norske bistandsadvokaten Patrick Lundevall-Unger i en uttalelse til NTB.

– Meget uheldig

Lundevall-Unger representerer den norske motstandsmannen Johan Solberg, den siste norske overlevende fra fangeleiren. Solberg døde 23. juni i år.

– Den tiltalte aksepterte dommen og denne kunne ha vært rettskraftig nå, dersom to bistandsadvokater ikke hadde anket, sier Lundevall-Unger.

– Det som har skjedd her er meget uheldig. Den tiltalte ble nesten «tvunget» til å anke, understreker han.

Dey kan dø før anken er behandlet

Nå frykter han at behandlingen av ankesaken kan ta opptil flere år, og at en avgjørelse derfor sannsynligvis ikke vil komme mens 93-årige Dey fortsatt er i live. Hvis dette skjer, er ikke den symbolsk viktige dommen rettskraftig.

– En rettskraftig dom ville ha vært viktig, ikke bare for de etterlatte og den tiltalte selv, men for hele rettssystemet i Tyskland, sier Lundevall-Unger.

– Tyskland sendte et signal om at man slår hardt ned på gjerninger begått under andre verdenskrig, samt at tjenestemenn var del av nazistregimet, påpeker han.