Svetlana Tikhanovskaja viser fram kortet som beviser at hun er registrert som presidentkandidat. Foto: Sergej Grits/AP Photo/NTB scanpix

Amnesty: Hviterussiske myndigheter bruker kjønnsdiskriminerende taktikk

Hviterussland bruker voldtektstrusler og trusler om å frata barna fra kvinnelige aktivister foran presidentvalget i august, ifølge Amnesty.

Svetlana Tikhanovskaja, som er en av to kvinnelige kandidater i presidentvalget, sier at hun fikk en anonym telefon i juni der hun ble truet med å settes i fengsel, mens barna skulle bli satt under statlig vergemål. Hun vurderte å trekke seg fra valget.

Tikhanovskaja stiller som følge av at hennes ektemann, den populære youtuberen Sergej Tikhanovskij, ble arrestert og utestengt fra valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Amnesty forteller at andre aktivister har mottatt lignende trusler, inkludert trusler om seksuell vold. De peker også på at president Aleksandr Lukasjenko kun gjør symbolske utnevnelser av kvinnelige politikere som er lojale til ham. Han skal også ha uttalt i mai at det hviterussiske samfunnet «ikke er modent for en kvinnelig president, fordi embetet har såpass sterk makt etter grunnloven».

Amnesty har skrevet en rapport om undertrykkelsen av opposisjonen foran valget, der Lukasjenko stiller til sin sjette valgperiode. Over 250 personer er blitt arrestert under demonstrasjoner, og flere kandidater er blitt utestengt fra å delta.