Kjørte med 1 i promille, mister retten til å føre fritidsbåt
Høyesterett har avgjort at en 32 år gammel mann fra Arendal mister retten til å føre fritidsbåt, etter å ha kjørt båt med 1 i promille.
Høyesterett har avgjort at en 32 år gammel mann fra Arendal mister retten til å føre fritidsbåt, etter å ha kjørt båt med 1 i promille. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Høyesterett har avgjort at en
...
Høyesterett har avgjort at en 32 år gammel mann fra Arendal mister retten til å føre fritidsbåt, etter å ha kjørt båt med 1 i promille. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del

– Fra mitt ståsted er dette en ganske streng dom. Det er en innskjerping, slik vi opplever det. Det er et klart signal til båtfolket om at man må skjerpe seg og være påpasselige, sier konstituert generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, Stig Hvide Smith, til NRK .

Saken har vært gjennom tre rettsinstanser. I Aust-Agder tingrett fikk mannen en bot på 6.000 kroner. Påtalemyndigheten anket dommen til Agder lagmannsrett, der mannen ble dømt til både bot og tap av førerrett for båt.

Mannen anket dommen til Høyesterett , som altså sier seg enig med lagmannsretten.

Kjøringen foregikk med en 16 fots båt med 70 hesters utenbordsmotor. Det var to personer om bord, begge uten redningsvest. Båten hadde fungerende lanterner, og farten var lav.

Striden har stått om hvorvidt 0,2 i promille over den tillatte grensen på 0,8 er alvorlig nok til å miste førerretten.

– Det bør være forskjell på en som kjører som en idiot og en som kjører rolig, har mannens forsvarer, advokat Ole Andreas Thrana sagt til NRK.

Hvide Smith mener dommen blir en retningslinje for politiet og skaper mer skjerpede forhold på sjøen.

– Det må båtfolket være oppmerksomme på. Dette kan ikke oppfattes som noe annet enn en kraftig innstramming, sier han.

hrett-båtpromille-dom,innenriks,nyheter,fritid,rus,agder,arendal,norge,promille,kongelig norsk båtforbund,stig hvide smith,ole andreas thrana