Stor russisk feiring av seieren i andre verdenskrig
Russland feirer seieren i andre verdenskrig med en stor militærparade, kort tid før folkeavstemningen som kan forlenge Vladimir Putins tid som president.
Russiske soldater marsjerer mot Den røde plass under paraden i Moskva onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Russiske soldater marsjerer mo
...
Russiske soldater marsjerer mot Den røde plass under paraden i Moskva onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Del

Kolonner med stridsvogner ruller onsdag over Den røde plass i Moskva. 13.000 soldater fra 13 land deltar i paraden, og 75 fly vil prege himmelen over dem.

Paraden markerer at 75 år er gått siden seieren i andre verdenskrig. Av alle de allierte landene som kjempet mot Nazi-Tyskland, var det Russland som led de største tapene.

Feiringen skulle egentlig funnet sted på den russiske seiersdagen 9. mai. Men paraden måtte utsettes på grunn av koronapandemien.

I Russland er det påvist nesten 600.000 smittetilfeller, og det er bare USA og Brasil som har flere.

Avgjørende avstemning

75-årsdagen feires kort tid før folkeavstemningen om endringer i grunnloven som kan gi Putin mulighet til å fortsette som president til 2036.

Også folkeavstemningen måtte flyttes på grunn av koronakrisen, og den nye datoen er 1. juli. Men den første stemmegivningen begynner allerede torsdag i Moskva og byen Nizjnij Novgorod, ifølge den tyske kringkasteren DW.

Putin har ennå ikke sagt om han vil stille til valg for nok en periode – men han holder muligheten åpen.

– Jeg utelukker ikke muligheten for å stille til valg hvis grunnloven tillater det. La oss vente og se, sa presidenten nylig på russisk TV.

Soldater i formasjon i forkant av paraden i Moskva. Foto: AP / NTB scanpix

– Synkronisert

Politiske analytikere mener tidspunktet for paraden delvis er valgt for å styrke den russiske patriotismen i forkant av folkeavstemningen.

– Slik jeg ser det, er det helt åpenbart at Putin har valgt å synkronisere avstemningen og paraden, sier Gudrun Persson ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige til nyhetsbyrået TT.

Paraden holdes dessuten på samme dato som den første feiringen av seieren i andre verdenskrig i 1945.

Russlands regjering har den siste tiden kritisert vestlige land for å tone ned Russlands innsats i kampen mot Adolf Hitler.

Smitteverntiltak

Egentlig var planen at både Kinas president Xi Jinping og Frankrikes president Emmanuel Macron skulle vært til stede under paraden i mai.

Gjestelisten er i likhet med datoen endret. Men representanter fra blant andre India, Serbia, Hviterussland og andre tidligere Sovjet-stater er til stede. Kinesiske soldater deltar i paraden.

Kritikere av Putin mener paraden vil øke risikoen for smittespredning. Men regjeringen mener nødvendige tiltak er på plass.

Både regjeringen og de lokale myndighetene i Moskva har oppfordret folk flest til å følge paraden på TV. Krigsveteraner som deltok under andre verdenskrig, er plassert med god avstand mellom hverandre på Den røde plass.

russ-parade,utenriks,nyheter,politikk,europa,russland,moskva,andre verdenskrig,vladimir putin