Russland markerte Seiersdagen i skyggen av koronakrisen
Vladimir Putin måtte avlyse den storstilte feiringen av 75-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland. I stedet talte han på TV og ba russerne stå samlet.
Russlands president Vladimir Putin legger ned blomster ved Den ukjente soldats grav utenfor Kreml. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik via AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir P
...
Russlands president Vladimir Putin legger ned blomster ved Den ukjente soldats grav utenfor Kreml. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik via AP / NTB scanpix
Del

– Vi vet og er overbevist om at vi er uovervinnelige når vi står sammen, sa den russiske presidenten i en TV-sendt tale lørdag.

På grunn av koronapandemien måtte myndighetene avlyse en storstilt militærparade på Den røde plass i forbindelse med jubileet. I stedet gikk Putin alene for å legge blomster ved Den ukjente soldats grav og Den evige flamme ved muren utenfor Kreml - minnesmerker som ble reist etter annen verdenskrig.

De siste ukene har antall koronasmittede russere skutt i været, og dødstallene likeså. Det siste døgnet er det registrert nesten 11.000 nye smittede, noe som betyr at antallet nærmer seg 200.000.

1.827 mennesker er registrert døde etter å ha blitt smittet, ifølge Worldometers, men mørketallene kan være store.

Ingen virusreferanse

I TV-talen nevnte ikke Putin virusutbruddet, selv om landet ligger på femteplass i verden når det gjelder bekreftede smittetilfeller. Kun USA, Spania, Italia og Storbritannia har flere.

I stedet talte han om de store oppofrelsene som Sovjetunionen gjorde under det russerne kaller den store patriotiske krigen og antydet med det at landet står overfor en ny trussel.

– Våre veteraner kjempet for livet, mot døden. Og vi vil alltid ha deres enighet og utholdenhet, sa Putin.

Etter talen passerte en æresvakt Putin, samtidig som det ble vist bilder av Den røde plass, uten et eneste menneske.

Militære helikoptre, bombefly og jagerfly fløy deretter over den russiske hovedstaden, hvorav noen slapp ut røyk i rødt, hvitt og blått, fargene til det russiske flagget.

Endret program

Pandemien har forpurret Putins planer for våren. Ikke bare måtte han avlyse den storslagne militærparaden der både Kinas president Xi Jinping og Frankrikes president Emmanuel Macron skulle vært til stede.

Han har også måttet utsette en folkeavstemning som skulle vært holdt i april, og som etter alt å dømme ville ført til grunnlovsendringer som innebærer at Putin kan beholde makten til 2036.

Russiske myndigheter er også dypt bekymret for pandemiens økonomiske konsekvenser, samtidig som frustrasjonen over håndteringens av virusutbruddet, fører til økt frustrasjon i befolkningen.

Den russiske nedstengningen varer foreløpig til slutten av mai.

russ-putin-seiersdagen,utenriks,nyheter,politikk,europa,russland,seiersdagen,vladimir putin,xi jinping,korona,kina,koronaviruset,emmanuel macron,frankrike,andre verdenskrig