Kultur- og likestillingsminister Abid Raja under pressekonferansen fredag ettermiddag der han presenterte justerte kompensasjonsordninger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Krisepakken til kultur og idrett utvides – trossamfunn kan også få kompensasjon

Regjeringen legger ytterligere 600 millioner kroner på bordet for avlyste konserter, loppemarkeder og kiosksalg innen kulturen, idretten og frivilligheten. Også trossamfunn kan få kompensasjon.

– Nå legger vi 300 friske millioner på bordet for kulturen, for avlyste konserter og arrangementer. Den ordningen som allerede gjaldt, blir justert litt og utvidet. Det vil si for tre måneder, fra 12. mars til 15. juni, så nå er det 600 millioner kroner i denne potten, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Regjeringen utvider også ordningen for korpsene, idretten og frivilligheten med 300 millioner kroner for en tremåneders periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er nå en ordning på litt over en milliard kroner for de samme månedene fra midten av mars til midten av juni, hvor de både kan få dekket bortfall av billettinntekter, men også andre typer inntektsbortfall. For korpsene har særlig loppemarkedene vært viktige. Det har det også vært for breddeidretten. De kan nå også få dekket ting som kiosksalg, basarer og parkeringsavgifter, som også er en viktig del av økonomien i den folkebevegelsen, sier Raja.

1,6 milliarder kroner

Totalt blir pakken for kultur, idrett og frivillighet nå på 1,6 milliarder kroner over tre måneder.

Det er kulturrådet som administrerer krisepakken til kulturlivet, mens Lotteri- og stiftelsestilsynet har ansvar for ordningen til frivilligheten og idretten.

Raja innrømmer at den forrige pakken til idretten og frivilligheten ikke traff bra nok. Det legges nå opp til at idrettslagene, korpsene og andre organisasjoner innen frivilligheten kan få dekket inntil 70 prosent av inntektsbortfallet.

– Søknad

– Det de kan forvente, er at de etter søknad kan få kompensert inntektsbortfallet. Vi vil nå lage forskrifter på hvordan det skal gjøres. En måte å gjøre det på er at man dokumenterer hva man hadde av inntekter på loppemarked i fjor. Hvis man hadde planlagt et lignende loppemarked i år, kan man lage et estimat på det og få det dekket, sier kulturministeren.

Tidligere har regjeringen lagt rundt 1 milliard kroner på bordet til disse sektorene, men da var også innretningen annerledes. Blant annet har man ikke fått kompensert bortfall av inntekter fra loppemarkeder tidligere.

Omfatter også trossamfunn

Kompensasjonsordningen vil også gjelde for trossamfunn som er registrert i Frivillighetsregisteret, ifølge barne- og familiedepartementet.

– Jeg er glad for at trossamfunnene også vil kunne søke om å få dekket tap fra loppemarkeder og basarer, og at det gis mulighet til å søke om kompensasjonen for inntektsbortfall som følge av både helt og delvis avlyste arrangementer, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trossamfunn kan ikke søke om kompensasjon for bortfall av medlemsinntekter, aktivitetsavgifter, innsamlingsaktiviteter, pengegaver eller sponsor- og reklameinntekter. Bortfall av inntekt fra utleie omfattes imidlertid av ordningen.

– Mange trossamfunn får betydelige inntekter fra utleie. Derfor har det vært viktig for oss at også utleie av organisasjonseide bygg blir en del av kompensasjonsordningen. Denne søknadsordningen gjør at trossamfunnene vil kunne få kompensasjon også for tapte utleieinntekter, sier Ropstad.

– God nyhet

Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, mener dette er en god nyhet for kirke- og trossamfunnene.

– Vi vet at inntektstapene i forbindelse med bortfall av leieinntekter alene er store. Mange hadde planlagt arrangement som måtte avlyses og det har medført tap av viktige inntekter. Derfor er dette viktig og av stor betydning, sier han til Dagen.

Han etterlyser imidlertid kompensasjon for tap av kollekt og frivillige gaver.

– Vi skulle også ønske at det hadde kommer signaler i lys av inntektstap i forbindelse med bortfall av frivillige gaver. Mange steder har kollekter og faste bidrag gått betydelig ned, og for mange utgjør kollekter og frivillige gaver opp til 80 eller 90 prosent av det totale budsjettet, sier han.