Fly fra det britiske luftforsvarets oppvisningsenhet, The Red Arrows, flyr over Buckingham Palace i London under en markering av 75-årsjubileet for 2. verdenskrigs slutt i Europa fredag. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Dempet 75-årsmarkering for krigens slutt i Europa

I Europa legger koronakrisen en demper på markeringen av at det er 75 år siden 2. verdenskrig var over fredag. Men noen markeringer gjennomføres likevel.

Nazi-Tysklands betingelsesløse kapitulasjon skjedde 8. mai 1945. Krigen kostet 50 millioner mennesker livet.

Parader i stor skala som var planlagt for å markere seieren over nazistene, er blitt nedtonet mens verden kjemper mot en fiende som har tatt 277.000 menneskeliv og har gjort mer enn 3,7 millioner mennesker syke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Berlin er årets jubileum en høytidsdag, og statsminister Angela Merkel skal legge ned krans på landets største minnested.

Seremonier i Frankrike er kraftig nedskalert, men president Emmanuel Macron skal delta i en markering i hovedgaten Champs-Élysées i Paris. I Storbritannia er veteranparader avlyst.

Russland hadde planlagt en stor militæroppvisning på seiersdagen lørdag, men nå vil det markeres med en flyoppvisning over Den røde plass i Moskva.