Sentral: Helsedirektør Bjørn Guldvog har en sentral rolle i håndteringen koronasituasjonen.

Helsedirektøren: – Usannsynlig å kunne møtes i større samlinger i 2020

I et internt seminar i regi av NHO avslørte helsedirektøren hvor lenge han tror restriksjonene vil vare.

Det var i en pressekonferanse 12. mars at regjeringen besluttet å forby kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs. Forbudet ble senere videreført til 15. juni.

Nå tror helsedirektør Bjørn Guldvog at forbudet kan komme til å vare ut året. Det vil i så fall bety at kirker og bedehus i praksis vil være stengt frem til 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Usannsynlig før 2021

I et internt seminar i regi av NHO tirsdag, fikk helsedirektøren spørsmål om når man kan regne med å kunne arrangere fysiske samlinger igjen.

– Når tror du det kan være mulig å starte opp igjen med kurs, konferanser og selskaper i størrelsesorden 30-100 personer? spurte en av deltakerne.

På det spørsmålet svarte Guldvog:

– Ja, hvis det er fysiske møter på konferanser så tror jeg det er usannsynlig å få til før vi har sett at det går an å ha kontroll på smittespredningen en god stund med testing og sporing og sånn som vi har. Så jeg vil tro at det vil være usannsynlig å få det til før årsskiftet 2020/2021. Er vi kjempeheldige så kan det kanskje skje i løpet av høsten en gang, men jeg tror det er usannsynlig.

– En pekepinn

I en epost til Dagen, bekrefter helsedirektøren innholdet i det han har sagt.

– Sitatet er riktig, og min vurdering er at forbudet mot større forsamlinger kan komme til vare lenge, men det er knyttet flere forbehold og usikkerhet til denne vurderingen, skriver han.

På spørsmål fra Dagen om han kan utdype uttalelsen han ga under seminaret, skriver han:

– Da dette ble sagt på NHO-webbinaret var det behov for å gi NHOs bedrifter en pekepinn om hvor lenge begrensningen på større forsamlinger trolig kunne komme til å vare. Vi bør ikke legge skjul på at det er usannsynlig at alt vil være normalt igjen like over sommeren. Men til denne vurderingen er det knyttet usikkerhet, og dersom flere forhold utvikler seg i riktig retning, kan disse begrensingene også vare kortere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Offisielle råd gjelder

Han presiserer likevel at de offisielle rådene fortsatt gjelder.

– Menigheter og andre som ser fram til å kunne samles i større grupper skal i utgangspunktet forholde seg til de offisielle rådene som gis. I første omgang er samling av mer enn fem personer forbudt fram til 15. juni, og hvilke regler som skal gjelde videre ut over sommeren vil bli formidlet i begynnelsen av mai, skriver han.

– Et savn

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, tror kirken klarer å vise omstilling også hvis restriksjonene forlenges etter 15. juni.

– Vi må bare forholde oss til den virkeligheten vi lever i. Jeg synes kirken har vist en stor grad av innovasjon og omstillingsevne og tror ikke at dette vil endres selv om restriksjonene forlenges. Vi må bare jobbe med ulike måter å få evangeliet ut på, sier Nilsen.

Selv om kirken har hatt en kraftig økning i antall digitale gudstjenester de siste ukene, tror hun at alle synes det er tungt og ikke kunne samles fysisk.

– Det er menneskelig å ville være sammen. Det er et savn for alle, ikke bare i kirken, men for hele samfunnet, sier hun.

Blir digitale: Denne uken bestemte Pinsebevegelsen seg for å gjøre alle sine sommerfestivaler digitale.

Fikk kritikk for spådom

Helsedirektøren har også uttalt seg om hva han tror om fotballsesongen.

Tidligere denne uken sa Guldvog til VG at det ikke er «veldig realistisk at vi kan få tilbake en fotballsesong, sånn som vi kjenner den, i løpet av 2020».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da fikk han kritikk fra daglig leder i Stabæk, Jon Tunvold.

– Jeg synes det er veldig feil av dem å gå ut på den måten. Det baserer seg bare på synsing. Det hører ikke hjemme i mediene, men i diskusjoner blant fagfolk.

Helsedirektøren svarte i en pressekonferanse onsdag at han tok kritikken til seg, men at uttalelsen var basert på hva han trodde.

– Jeg vil si at situasjonen er usikker, og vi får se hvordan dette utvikler seg, sa Guldvog.

Ønsker forbud nå

Norske konsert- og festivalarrangører ber regjeringen legge ned festivalforbud for hele sommeren allerede nå.

– Det er veldig vanskelig å se for seg at vi skal kunne gjennomføre en festivalsommer sånn som vi pleier, sa daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører til TV 2.

Hvis regjeringen ikke legger ned forbud, vil arrangører som avlyser sitte igjen med det juridiske og økonomiske ansvaret, sier hun.

Østerdal møtte kulturminister Abid Raja (V) onsdag og ba ham ta beslutningen om å forlenge forbudet alt nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det renner ut titalls millioner kulturkroner hver eneste dag, mens vi går og venter på langtidsbestemmelser for sommeren, sa Østerdal, til kanalen.


Les også
Feiret oppstandelsen med drive in-gudstjeneste
Les også
Pinsevennenes sommerstevner blir digitale