Regjeringen vil ha innspill om varslinger i barnevernet
Regjeringen jobber med varslingsregler som kan gjøre at fornærmede eller etterlatte får varsel når en mindreårig gjerningsperson er tilbake i lokalsamfunnet.
Barne- og familieminister og partileder Kjell Ingolf Ropstad under KrFs landskonferanse tidligere i år. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Barne- og familieminister og p
...
Barne- og familieminister og partileder Kjell Ingolf Ropstad under KrFs landskonferanse tidligere i år. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del

Spørsmålet, som handler om endringer i barnevernloven, ble sendt på høring mandag. I dag har etterlatte eller fornærmede ikke rett på informasjon om hva som skjer med en mindreårig gjerningsperson.

– Det er heldigvis sjelden at barn begår alvorlige volds- og overgrepshandlinger. Men når dette skjer, er det en tragedie for alle berørte. Vi har i vanskelige saker som dette et barn som trenger hjelp, men også fornærmede eller etterlatte som har behov for informasjon og forutsigbarhet, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Et forslag til regler kan ifølge regjeringen innebære at fornærmede eller etterlatte kan få beskjed om at den mindreårige plasseres i en barnevernsinstitusjon og når den mindreårige gjerningspersonen er tilbake i lokalsamfunnet. På den måten kan de unngå å plutselig møte på gjerningspersonen.

Det vil samtidig være opp til barnevernet i hvert enkelt tilfelle om denne informasjonen skal gis ut, og hensynet til barnets sikkerhet og barnets beste skal også være en del av vurderingen. Barnet varslingen gjelder, skal også få uttale seg i saken – og bør få mulighet til å klage, opplyser regjeringen.

barnevern-høring,innenriks,nyheter,politikk,Familie og barn,norge,Riksnyheter,barnevern,barnevernet,kjell ingolf ropstad,krf