Forsvareren etter Krekar-utlevering: En skammens dag
mulla Krekar ble torsdag utlevert til Italia, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Krekars advokat Brynjar Meling raser mot avgjørelsen.
Mulla Krekar under et rettsmøte i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mulla Krekar under et rettsmøt
...
Mulla Krekar under et rettsmøte i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann, sier Mulla Krekars advokat Brynjar Meling til VG .

Han sier Krekar ble hentet i fengselet torsdag morgen og at det ikke ble gitt anledning til å si farvel til familien.

Statsråd Mæland informerte om utleveringen på en pressekonferanse torsdag. Der opplyste Justis- og beredskapsdepartementet at de har fått forsikringer fra italienske myndigheter om at Krekar vil bli godt og forsvarlig ivaretatt i forbindelse med koronasituasjonen.

– Får hjelpen han har krav på

– Han skal få den hjelpen han skal ha og som han har krav på, sa Mæland på pressekonferansen på spørsmål om å sende Krekar til Italia, som er hardt rammet av koronaviruset.

På spørsmål om Melings påstand om at dette er en skammens dag, blant annet for regjeringen svarer Mæland: – Det er Melings vurdering, den får stå for hans regning. Jeg er selvsagt uenig.

63-årige Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han i fjor ble dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Dommen er anket.

– Ikke gitt forsikringer

Hva som skjer etter rettssaken i Italia vil ikke Mæland spekulere på.

– Krekar har vært utvist fra Norge i mange år, det er ikke gitt noen forsikringer til Krekar, så hva som skjer da, kan jeg ikke spekulere på.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I 2003 ble han varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.krekar-utlevert,innenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,terrorisme,norge,Riksnyheter,europa,italia