Mens pappa Håkon hjelper eleve
...
Mens pappa Håkon hjelper elevene sine sitter Leah Sofie og Kristoffer ved siden av og ser barne-TV. Foto: Karl Almedal
Leah og Kristoffer er med pappa på hjemmekontoret
Del
Lærer Håkon Vinnem underviser elevene sine fra sofaen mens barna ser tegnefilm ved siden av. – Det er hektisk, innrømmer han.

Gjennom de store stuevinduene i familien Vinnems hus på Askøy utenfor Bergen skinner solstrålene inn og treffer datamaskinen som Leah Sofie (5 år) og Kristoffer (3 år) ser tegnefilmer på.

– Der kom sola, ja, sier pappa Håkon, som sitter ved siden av dem i sofaen. Til vanlig er han lærer for en 9. klasse ved Danielsen Ungdomsskole Sotra.

Mamma Liv Iren er på jobb på kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Hun er lege og er derfor av «samfunnskritisk betydning».

Dette er den nye hverdagen for familien Vinnem etter at koronaviruset kom til Norge. Den er de ikke alene om.

Nye rutiner

Klokka ni starter Håkon Vinnem arbeidsdagen med å ringe opp alle de 23 elevene sine på videochat. Der snakker han med elevene sine om hva de skal gjøre i dag og har en liten andakt.

Deretter går resten av arbeidsdagen med til å lage en ny undervisningsplan for resten av skoleåret som både elever og lærere kan gjennomføre hjemme.

Samtidig som han jobber med den, er han tilgjengelig for alle som trenger hjelp med skolearbeidet.

– Det er ikke like god oppfølging som de ellers ville fått. I stedet for å bli ledet av en lærer, må de nå finne ut av ting selv. Det reagerer elevene ulikt på. Jeg er spent på hvordan det går om dette blir langvarig, sier Vinnem

Utenfor huset på Askøy har familien en stor hage som barna kan leke i. – Jeg er glad vi har stor plass nå, sier Håkon Vinnem. Foto: Karl Almedal

Lek og moro

Leah Sofie og Kristoffer har helt fri. De skulle ønske at de heller var i barnehagen.

– Det er gøyere å være i barnehagen og leke med vennene mine, sier Leah Sofie.

For Vinnem kan det også bli hektisk når han må være både pappa og lærer samtidig.

– Da vi hadde videokonferanse med elevene i går kom Leah Sofie inn i samtalen to ganger. Den første gangen ville hun at jeg skulle skifte TV-serie, og den andre gangen ville hun ha en brødskive. Så da ble det noen pauser for elevene, forteller han.

Sofa-hytte

Vinnem prøver så godt han kan også å aktivisere barna inne.

– Vi vil virkelig ikke at de bare skal sitte foran en TV i ukesvis. Jeg har planer om å lage en liste hver dag over ting som jeg og barna skal gjøre, og ha minst et fast tidspunkt hvor vi gjør noe sammen. I går bygde vi for eksempel hytte av pledd og sofaputer i stuen, forteller han.

Det er viktig å ha noe å gjøre når man må holde seg hjemme. Under trappa skal Leah Sofie og Kristoffer få «lekehus». Foto: Karl Almedal

Ringer besteforeldre

Det er også viktig for familien at dette kan bli en fin tid for barna. De har derfor startet et prosjekt under kjellertrappen. Der skal det bygges en lekekrok for barna.

– Jeg fikk ideen etter å ha lest en sak i Aftenposten om en far som hadde gjort noe lignende. Vi har et stort hus som vi ikke er ferdig med å pusse opp ennå, og da er det fint å kunne bruke noe av plassen på dette, sier Vinnem.

I tillegg har de bestemt seg for å ringe noen hver dag.

– I går ringte vi til svigerforeldrene mine på FaceTime og i kveld skal vi ringe til mine foreldre. Leah Sofie ville også ringe en barnehagevenninne.

– Utfordrende å snakke med barna

Han sier at han også har tenkt mye på hvordan han skal fortelle barna om hva som foregår.

– Da jeg hentet dem fra barnehagen på torsdag sa jeg at: «Nå skal vi faktisk ha en pause fra barnehagen». Så fikk de stille litt spørsmål, og da sa jeg at vi måtte holde oss hjemme for at ikke folk skal bli syke.

Leah Sofie og Kristoffer har også lurt på hvorfor de ikke kan besøke besteforeldrene sine i denne perioden.

– Vi må prøve å gi dem noen gode forklaringer som gir svar på det de lurer på, men som samtidig ikke gjør dem for bekymret. Vi har sagt at vi ikke skal besøke dem fordi de kan bli syke, men vi snakker ikke om faren for at noen kan gå bort.

Når kona Liv Iren er på jobb er det godt for Vinnem å ta med barna ut. Foto: Karl Almedal

Ber for kona hver morgen

Selv om det kan være kjipt å ikke ha kona Liv Iren hjemme med han og barna, mener Vinnem at det er viktig for dem som kristne at kona går på jobb.

– Vi er heldige som har en lege i familien. Hun bidrar både her og hos andre i familien og venner når det er behov. Gud har sagt at vi skal elske han og dernest andre rundt oss. Når hun er lege så er det å gå på jobb en måte å tjene med det samfunnet trenger.

Vinnem sier at han ikke er redd for korona-viruset og at han er sikker på at både kona og resten av familien hadde kommet godt i fra det.

Han starter likevel hver dag med en bønn.

– Jeg ber for kona mi hver morgen, om at Gud skal holde sin hånd over henne og beskytte henne. Det er en god trygghet at jeg har lagt henne i hans hender, så får det som skjer skje, sier Vinnem.

korona-skole-hjemmekontor,korona,håkon vinnem,danielsen sotra,haukeland sykehus,karl almedal