Erna Solberg: Nå kommer de mest inngripende tiltak vi har hatt i Norge i fredstid

Alle skoler og barnehager stenges, kulturarrangementer forbys og alle bes om å unngå fritidsreiser. Tiltakene trer i kraft kl. 18

Statsminister Erna Solberg holdt torsdag en pressekonferanse sammen med helseminister Bent Høie, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Dette er en vanskelig tid for Norge og verden. Norge blir satt på en stor prøve som samfunn og som enkeltmennesker, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun varsler at vi alle vil få en annerledes hverdag fremover.

– Det er avgjørende at alle landets innbyggere deltar i dugnad for å bremse smitte. Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, sier Solberg.

– Vi har allerede innført tiltak, men de er ikke lenger nok. I dag kommer de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Tiltakene kommer til å få stor inngripen i vår personlige frihet. Det griper inn i vårt hverdagslig og hvordan samfunnet fungerer, sier Solberg.

Tiltakene

Alle landets barnehager, skoler videregående skoler, høyskoler og universitet stenges fra i dag kl. 18.

Foreldre med arbeid i samfunnskritiske funksjoner får omsorgstilbud i sin barnehage og skole. Det samme gjelder barn med særlige omsorgsbehov.

Regjeringen ber foreldre om å ikke overlate barnepass til besteforeldre som er i risikogruppen.

Sykedager med barn kommer til å utvides i regelverket.

Kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre og virksomheter som tilbyr frisør, hudpleie, massasje, kroppspleie og tatovering forbys. Også svømmehaller stenges.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Servering av buffet blir forbudt i restaurant- og serveringsbransjen.

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, får ikke reise utenlands for å sikre at Norge har helsepersonell tilgjengelig.

Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene - uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Saken blir oppdatert.