Putin-grunnlovsforslag: Ja til Gud, nei til homofile
Russlands president Vladimir Putin foreslår å innlemme Gud i landets grunnlov og slå fast at ekteskap skal være mellom mann og kvinne.
Russlands president Vladimir Putin har oversendt ytterligere endringer til grunnlovsreform. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir P
...
Russlands president Vladimir Putin har oversendt ytterligere endringer til grunnlovsreform. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
Del

Nasjonalforsamlingen i Russland fikk oversendt presidentens forslag til grunnlovsendringer i januar. Det vil være de første endringene siden 1993.

De folkevalgte ga da sin første tilslutning til lovforslaget. Behandling nummer to er berammet til neste uke. Mandag opplyste statsdumaens leder Vjatsjeslav Volodin at Putin i den forbindelse har levert inn nye forslag som utgjør 24 sider.

– Presidentens endringer er et resultat av hans dialog med representanter fra alle politiske fraksjoner og sivilsamfunnet, sa Volodin.

De nye endringsforslagene omfatter blant annet innlemmelse av russernes «tro på Gud». De slår også fast at ekteskap er en heterofil samlivsform, opplyser statsdumaens nestleder Pjotr Tolstoj.

Forslagene forbyr også å avgi russisk territorium. En slik endring kan sikre at Russland beholder Krim-halvøya som landet annekterte i 2014, samt øygruppen Kurilene, som i flere tiår har vært et stridstema med Japan, mener Vladimir Masjkov, som sitter i en Kreml-oppnevnt arbeidsgruppe.

Teksten som beskriver de nye endringene til grunnlovsreform, ventes å bli publisert senere denne uken.

Etter at de folkevalgte er ferdig med sin behandling, skal reformen legges ut for folkeavstemning 22. april.

russ-putin-grunnlov,utenriks,nyheter,politikk,europa,russland,vladimir putin,vjatsjeslav volodin