STORTINGET: Frp ønsker en prisplass på en reversering av regionsreformen.

Frp vil ha prislapp på snuoperasjon

I regjering var Frp med på å gjennomføre reformen for å slå sammen fylker. Nå ber de om tall på hvor mye det koster å reversere den.

– Hva vil kostnadene og konsekvensene være av å reversere regionreformen, spør Kari Kjos Kjønaas i et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Kjos er stortingsrepresentant for Frp, som nylig har blitt opposisjonsparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor ber Frp nå om en prislapp på en reversering av regionreformen?

– Det gjør vi fordi opposisjonen, og spesielt Senterpartiet, drar opp igjen denne diskusjonen gang på gang. Det er greit å få fakta på bordet, sier Kjos til Dagen.

– Dere ønsker en prislapp for å se om det er mulig å gjennomføre det?

– Ja, og hvilke konsekvenser det vil ha. Jeg er bekymret for de flere tusen ansatte som har stått i denne store omveltningen og er redd for at man mister gode ansatte når det blir så mye usikkerhet rundt deres fremtid, sier Frp-representanten.

Fremmer ikke forslag

– Er det slik at Frp vurderer å stemme for en slik reversering?

– Stortingsgruppen har ikke vært samlet ennå, så vi har ikke tatt stilling til noen saker. Vi skal gå gjennom alle politikkområder når vi får diskutert dette.

Frp gikk ut av regjering mandag forrige uke og spørsmålet om prislapp ble sendt inn fredagen etter, men Kjos forteller at dette er tilfeldig og ikke et første skritt i en Frp-stemme for reversering.

– Tvinger fylker sammen

– Ønsker Senterpartiet at regjeringen kommer med en prislapp og en oversikt over konsekvenser en eventuell reversering av regionreformen vil innebære?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Frp har brukt vanvittige summer på å tvinge fylker til å slå seg sammen mot folks vilje. Senterpartiet vil stoppe nå før prislappen blir for høy. Takket være Senterpartiet fikk vi heldigvis stoppet planene om å bruke èn milliard kroner på nytt fylkeshus i Viken, sier Heidi Greni, kommunalpolitisk talsperson i Senterpartiet, og fortsetter:

– Vi mener at en reversering nå vil være rimeligere enn å fortsette sentraliseringen og denne reformen.

– Frp mener Sp skaper usikkerhet for de mange tusen som er ansatte i de nye fylkeskommunene, ved å varsle revers. Mener dere dette skaper usikkerhet for de ansatte?

– Det er hele poenget med å få satt en stopper for det nå, slik at de ansatte skal slippe å leve i videre usikkerhet. Frp har de siste årene skapt usikkerhet for mange offentlige ansatte gjennom å ha lagt ned blant annet lensmannskontor, NAV-kontor, skattekontor og trafikkstasjoner i hele landet, sier Greni.

Hun mener Frp i regjering har skylden for at folk i distriktsnorge nå frykter for arbeidsplassene side.

Flertall med Sp og Ap

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har kritisert regjeringen kraftig for måten de har slått sammen kommuner og fylker på. Siden 2017 har 19 fylker har blitt til 11. Mens Nord- og Sør-Trøndelag slo seg sammen frivillig, ble Tromsø og Finnmark slått sammen mot sin vilje. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har varslet at han vil reversere storfylket Viken, som består av Akershus, Buskerud og Østfold.

Der har han støtte fra Ap, MDG og SV i Viken om å jobbe for at Stortinget reverserer sammenslåingen. Det er imidlertid ikke sikkert at Frp støtter et slikt forslag.

Dersom Frp blir enige med Sp og Ap om en reversering av regionreformen, har de flertall på Stortinget til å gjøre dette.