Jewher Ilham tok imot menneskerettsprisen på vegne av faren Ilham Tohti, som sitter i fengsel i Kina. Prisen ble overrakt av EU-parlamentets president David Sassoli. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

Datter tok imot pris på vegne av fengslet uigur

Fordi han er dømt til livstid i kinesisk fengsel, kunne ikke uiguren Ilham Tohti ta imot Sakharov-prisen onsdag. I stedet møtte datteren hans i EU-parlamentet.

– Det er en ære å være her og ta imot Sakharov-prisen på hans vegne. Jeg er glad for muligheten til å fortelle hans historie når han ikke kan fortelle den selv. Jeg vet ikke hvor faren min er. Sist gang familien fikk vite noe om ham var i 2017, sa Jewher Ilham.

– Dette skulle vært en gledens dag, en feiring av ytringsfriheten. I stedet er det en trist dag. Igjen står stolen tom, fordi det å utøve sin tankefrihet i den verdenen vi lever i, ikke alltid betyr at man er fri, sa parlamentets president David Sassoli. Han sto for overrekkelsen av EU-parlamentets menneskerettspris, som er på 50.000 euro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Livstid

Ilham Tohti er økonomiprofessor og drev tidligere et nettsted som tok opp uigurspørsmål og forholdet mellom den muslimske minoriteten og majoritetsbefolkningen i Kina. Han har kritisert Kinas politikk overfor uigurene i provinsen Xinjiang og ble i 2014 dømt til livstids fengsel for separatisme.

Rettssaken varte i to dager, og dommen ble sterkt kritisert av en rekke vestlige regjeringer. Da årets tildeling av Sakharov-prisen ble kjent, ba EU-parlamentet om at Tohti settes fri

– Det er ingen frihet for uigurer i Kina i dag. Min far, som de fleste andre uigurer, omtales som en voldelig ekstremist, med en sykdom som må kurerers og en hjerne som må vaskes. Med det påskuddet har regjeringen plassert en million mennesker – trolig flere – i «konsentrasjonsleirer» der de må gi opp religion, språk og kultur, der folk blir torturert og noen har dødd, sa prisvinnerens datter i sin tale til EU-parlamentet.

Flere priser

For tre år siden ble Tohti tildelt Martin Ennals-prisen, som deles ut av noen av verdens mest kjente menneskerettsorganisasjoner. Tildelingen førte til kraftige kinesiske reaksjoner. Han er også mottaker av Vaclav Havels menneskerettspris og en pris fra ytringsfrihetsorganisasjonen PEN.

Tohti har lenge kjempet for uigurenes rettigheter. Folkegruppen blir utsatt for masseovervåking i Xinjiang-provinsen vest i Kina, og tusenvis er altså sperret inne i interneringsleirer.