Myanmars leder Aung San Suu Kyi i Den internasjonale domstolen i Haag. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

Suu Kyi mener folkmordsaken mot Myanmar er ukorrekt

Myanmars leder Aung San Suu Kyi hevder at folkemordsaken mot Myanmar er ufullstendig og ukorrekt.

Suu Kyi gikk hardt ut mot innholdet i saken som er anlagt mot Myanmar, da hun forklarte seg i Den internasjonale domstolen i Haag onsdag.

Hun forsvarte blant annet Myanmars handlinger mot den muslimske rohingya-minoriteten med at militæroperasjonen ble utløst av angrep på politiposter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun hevdet også at geriljaen som utførte angrepene, kjemper for selvstendighet for rohingyaene, og at den har stått bak mange væpnede angrep.

Det er Gambia som, på vegne av Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), har reist saken mot Myanmar, som anklages for etnisk rensing og for å ha drevet rundt 740.000 medlemmer av rohingya-minoriteten på flukt til nabolandet Bangladesh, samt drap og overgrep mot tusenvis av sivile.

Men Suu Kyi mener at saken som er anlagt, gir et ufullstendig og feilaktig bilde av situasjonen.

Den tidligere fredsprisvinneren viste til at Myanmar har signert FNs folkemordkonvensjon, men hun mener at den ikke er relevant når det gjelder situasjonen i delstaten Rakhine vest i landet.

Hun erkjente at konflikten har påført sivilbefolkningen store lidelser, men argumenterte med at situasjonen er mer kompleks enn det som kommer fram i søksmålet, og at konflikten mellom buddhister og muslimer i landet går flere hundre år tilbake i tid.