Søndag ble lysene på juletreet tent på torget i Kirkenes. Innbyggerne var samlet for å synge julesanger samme dag som spiondømte Frode Berg kom tilbake til hjembyen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Kirkenes sliter med spionby-stempel

Frode Berg-saken har gitt Kirkenes et nytt image som spionby. – Det er kanskje ikke så hyggelig, sier lokal forsker.

Instituttleder ved Barentsinstituttet, Bjarge Schwenke Fors, noterer seg at byen har fått et nytt image. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Søndag kveld kom spiondømte Frode Berg tilbake til hjembyen, som ligger tett ved grensen til Russland. Saken om nordmannen som ble arrestert for spionasje, har fått internasjonal oppmerksomhet.

Blant annet harBBC vært på besøk i grensebyen og laget reportasjen «Inside Norway's spy town».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Komisk

I sentrum av Kirkenes blir den slags spionkarakteristikker møtt med risting på hodet.

– Det blir litt sånn komisk, sier Eirin Walberg.

Sammen med Hildegunn Antonsen var hun en av flere kirkenesværinger som møtte opp på torget søndag kveld da byens juletre skulle tennes.

– Vi ikke redd for at det er mange spioner rundt her, sier Antonsen og ler.

Begge understreker at de synes Frode Berg-saken er veldig trist og at de ønsker ham velkommen hjem. I likhet med mange andre innbyggere, er de opptatt av å få fram det utstrakte vennskapet man har til russerne på andre siden av grensen.

Hildegunn Antonsen og Eirin Walberg fnyser av karakteristikkene av Kirkenes som spionby. – Folk her og i Russland er venner over landegrensene, sier de. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix.

Tett på Russland

Den russiske tilstedeværelsen er tydelig i byen. Gateskiltene står både på russisk og norsk, det er russiske biler parkert ved butikkene og rundt ti prosent av befolkningen har russisk bakgrunn.

Men nærheten til grensen gjør også byen viktig strategisk – også for etterretningen.

Frode Berg har selv sagt at den norske etterretningstjenesten «er overalt» i hjemkommunen, og at det russiske sikkerhetspolitiet FSB, som arresterte ham i desember for to år siden, har full kontroll over hva som foregår i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grensesprengende

Instituttleder Schwenke Fors ved Barentsinstituttet, som har grenseforskning som sitt spesialområde, noterer seg at byen har fått et nytt image.

– Kirkenes hadde jo i løpet av de siste ti årene opparbeidet seg et positivt image som «den grensesprengende kommunen». De har lagt vekt på dette med nærheten til grensen og at kontakten med Russland skal gjøres til noe positivt. I så måte passer det dårlig med image som spionby, sier han.

– Er folk blitt mer mistenksomme til hverandre?

– Det er alltid en fare for det. Det vanskelige med sånne saker er at man vet veldig lite. Da blir mye overlatt til spekulasjoner og rykter, og det har en negativ virkning, sier han.

– Ikke noe nytt

En kirkenesværing som har bidratt mye til samarbeidet med russerne, er Willy Bangsund. Gjennom 45 år som brytetrener, har han vært utallige ganger på andre siden av grensen.

Det har også gjort ham interessant for E-tjenesten. Han hevder at de to ganger prøvde å hanke ham inn for å få ham til å hjelpe dem med informasjon.

– Jeg driver bare med bryting. Ingenting annet, det sa jeg tydelig ifra om begge gangene, sier han.

Han er ikke i tvil om at byen er gjennomsyret av etterretningstjenestene, og hevder at «alle» vet hvem som jobber for E-tjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men sånn har det alltid vært. Dette er ikke noe nytt. Men etter Frode Berg-saken håper jeg at de slutter å rekruttere lokale folk, og heller finner noen fra Østlandet. For dette er veldig ødeleggende for oss som samarbeider med våre venner på andre siden av grensen, sier han.

Willy Bangsund har som brytetrener samarbeidet tett med russerne. Han er redd for at etterretningstjenestene skal sette kjepper i hjulene for det gode forholdet med Russland. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Åpne grenser

Ved Barentssekretariatet i Kirkenes finansierer de årlig rundt 200 samarbeidsprosjekter med Russland. Daglig leder Lars Georg Fordal opplever på ingen måte at Kirkenes er noen spionby.

– Dette er en by hvor grensene er åpne og 75 prosent av befolkningen kan dra til Russland med grenseboerbevis for å handle eller spise middag etter jobb, sier han.

Han forteller at samarbeidet fortsetter som før.

– Men det kan også bli skadet. Derfor håper jeg at vi ikke får flere slike saker. Det er en kjedelig sak, men vi er glade for at Frode Berg har kommet hjem, sier han.

NTB har kontaktet Etterretningstjenesten i forbindelse med denne saken. De har ikke besvart henvendelsen.