Skolen har arrangert samling med kriseteam og bedriftshelsetjenesten til stede for å ivareta studenter og ansatte etter at en elev døde i en drukningsulykke i Israel.

«Om vi lever eller dør, hører vi Herren til»

De kjente ordene fra Romerbrevet var favorittverset til bibelskolestudent Håvard Jonassen (22), som døde i Israel denne uken.

Det er sorg i Indremisjonsforbundet etter at en student ved Bildøy bibelsskole omkom i Israel. Generalsekretær Erik Furnes beskriver det som skjedde som brutalt.

Tirsdag kom nyheten om at Håvard Jonassen (22) fra Bergen var død. Da hadde legene på sykehuset i Afula i Israel kjempet for livet hans i flere dager etter en badeulykke i Gan HaShlosha nasjonalpark forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Våre tanker og vår forbønn går i dag til de som nå har mistet en av sine kjære,» skrev rektor Gunnar Ferstad i en pressemelding på skolens hjemmeside tirsdag.

Sterkt preget

I helgen var det lederkonferanse og generalforsamling i Indremisjonsforbundet. Elevene ved bibelskolen skulle vært med på konferansen, men mange valgte å ikke delta. På åpningsmøtet fredag ble det bedt for Håvard Jonassen.

– Det er helt naturlig at elevene ønsket å skjerme seg fra det store fellesskapet. Folk forstår at den nære familien er berørt, men også medelever og ansatte er sterkt preget etter det som har skjedd, sier Furnes.

Han forteller at alt tilsier at skolen har håndtert situasjonen på en god måte og at det ikke har vært aktuelt å involvere seg på annen måte enn å oppfordre til forbønn og omtanke.

Det verst tenkelige

Furnes forteller at ImF eier rundt 25 skoler. Flere av dem er internatskoler og reiser på til dels lange turer til fjerne verdensdeler.

– Vi har forberedt oss på hva vi skal gjøre hvis det verst tenkelige skulle skje. Det er dessverre blitt aktualisert nå, men uansett hvordan en forbereder seg, oppleves det brutalt når det skjer. Det har gått inn på veldig mange i ImF-familien. Jeg registrerer at det kommer blomster fra andre skoler. Når et slikt dødsfall skjer, rammer det oss alle, sier han.

– Har dere opplevd noe tilsvarende tidligere?

– Bibelskolen opplevde at en student omkom i en bilulykke i Bergen for en del år siden, men jeg kan ikke i farten huske at det har skjedd dødsulykker på skoleturer. Ulykker har skjedd, men ikke med dette utfallet. Med tanke på den store reisevirksomheten som skjer med ulike aktiviteter, er jeg takknemlig for at vi har vært forskånet fra å oppleve det, sier Furnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minnestund

Skolen har arrangert samling med kriseteam og bedriftshelsetjenesten til stede for å ivareta studenter og ansatte. Torsdag kveld var det minnestund på bibelskolen. Kvelden før var det minnestund i Fana kirke med rundt 180 mennesker tilstede. Det var prost Kristin Litlere som ledet minnestunden og som holdt en kort tale.

– Det var en god atmosfære, og det var mange som kom, sier Litlere til Dagen.

Hun beskriver det som en verdig samling og forteller at det var godt å komme sammen i sorgen.

– Slik jeg oppfattet det, ble det en viktig stund for familien, sier hun.

Det var naboer og venner av den avdøde som tok initiativ til å samles, og Litlere fikk formidlet en hilsen fra familien som ønsket å takke for omsorg og forbønn.

Stor omgangskrets

Litlere forteller til Dagen at det var en god blanding av godt voksne og mange unge som deltok i Fana kirke onsdag.

– Håvard hadde en stor omgangskrets, og det var meningsfullt å være være med og bidra og åpne kirkerommet for folk. Jeg tror kirken har en viktig rolle i møte med tap og sorg, sier hun.

Om vi lever eller dør

I talen delte hun et av de bibelversene som betydde mest for Håvard Jonassen: «Om vi lever eller dør, hører vi Herren til.» Hun viste til historien om Marta og Maria som mistet sin bror, Lasarus, og Martas anklage mot Jesus: «Herre, hadde du vært her, var ikke broren min død.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er sikker på at mange kjenner seg igjen i Martas fortvilelse og ønske om at alt kunne vært annerledes. Men Håvard er død. Vår fortvilelse kan vi rope ut, gråte og legge hos Jesus, slik Marta gjorde. Han tålte Marta og han tåler vår anklage og sorg, sa hun.

Dødsfall

Det var Håvard Jonassen (22) fra Fana i Bergen som døde under en skoletur til Israel med Bildøy bibelskole.

Ulykken skjedde forrige uke. Tirsdag denne uken ble det kjent at han var død.

Etter ønske fra pårørende har det vært lite informasjon om saken i medien.

Les også
Bibelskole-elev Håvard Jonassen døde etter badeulykke
Les også
Alvorlig tilstand for bibelskole-elev i Israel