Kriminaliteten, også grov voldskriminalitet og bruk av skytevåpen, øker kraftig blant barn og unge i Sverige, og politiet trapper nå opp innsatsen. I Malmö ble en 15-åring skutt og drept og en annen livstruende såret i en skyteepisode lørdag. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Svensk politi bekymret over kriminelle barn

Politiet i Sverige er sterkt bekymret over økende voldskriminalitet blant barn helt ned i 11-12-årsalderen.

Politiregionen Midt-Sverige, som inkluderer de tre svenske fylkene Gävleborg, Västmanland og Uppsala, har hittil i år opplevd 44 skyteepisoder. Tre av dem har hatt dødelig utgang, og 18 personer er såret.

– Skyteepisodene begynte i storbyene, men har nå spredd seg til hele landet, sier politisjefen i regionen, Carin Götblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regionen har også opplevd en rekke tilfeller der det har vært brukt sprengladninger og en generell økning i antallet grove forbrytelser det siste året.

Etter drapet på en 15-åring på en pizzarestaurant i Malmö lørdag, har svensk politi bestemt seg for å se hendelsene i sammenheng og dessuten trappe opp og koordinere sin innsats.

Unge gjerningspersoner

Antallet anmeldte voldsforbrytelser, der den mistenkte gjerningspersonen er under 15 år gammel, har den siste tide økt kraftig i Sverige.

– Jeg har aldri sett en slik kraftig oppgang blant unge, sier Götblad.

– Det kan dreie seg om 11-12-åringer, noe som er dypt urovekkende, sier hun.

Nå vil politiet i økende grad involvere skoler, foreldre og sosialtjenesten for å fange opp barn som kan være i risikosonen.

– Dersom vi ikke gjør noe, vil det komme stadig flere til, sier Götblad.

Øker samarbeidet

Politiet vil også øke samarbeidet med svensk sikkerhetspoliti (Säpo) og det svenske forsvaret, blant annet for å øke sin egen kunnskap om sprengladninger, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Malmö er en av de mest voldsherjede byene i Sverige og har opplevd hele 38 skyteepisoder med dødelig utfall de siste åtte årene. Alle har de hatt utspring i byens gjengmiljøer, og bare seks av dem er oppklart, skriverAftonbladet.

– Det er forkastelig, og vi må bli bedre. Vi må få slutt på skyting og eksplosjoner. Og vi må lykkes bedre med å oppklare sakene, slik at folk får følelsen av at vi lykkes og bryr oss, sier politietterforsker og ekspert på grov organisert kriminalitet, Gunnar Appelgren, til avisen.