Libanons statsminister Saad Hariri. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Libanons statsminister går av

Etter 13 dager med masseprotester i Libanon varsler statsminister Saad Hariri at han vil gå av.

Den 49 år gamle statsministeren kunngjorde tirsdag at han og regjeringen vil levere sin avskjedssøknad til president Michael Aoun. Hariri har siden januar 2019 ledet en samlingsregjering med 30 statsråder der de fleste av Libanons partier er representert.

Avgangen kommer etter 13 dager med masseprotester mot korrupsjon og maktmisbruk i Libanon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Demonstranter angrepet

De landsomfattende demonstrasjonene har i all hovedsak vært fredelig og er rettet mot den politiske eliten.

Men tirsdag gikk flere hundre tilhengere av sjiabevegelsen Hizbollah til angrep på en plass i sentrum av Beirut der tusenvis av libanesere har etablert en protestleir.

Grupper med sinte menn, noen av dem med køller, begynte tirsdag morgen å slåss med demonstranter som sperret veiene i Beirut. Noen av dem ropte slagord til støtte for Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, som har kritisert demonstrasjonene.

Angriperne rev ned telt og knuste stoler på plassen, som regjeringsmotstandere har brukt som samlingssted de siste ukene.

Opprørspoliti rykket inn for å forsøke å skille de to gruppene fra hverandre.

En libanesisk politimann pågriper en regjeringskritisk demonstrant i Beirut tirsdag der demonstranter støtte sammen med Hizbollah-tilhengere. Foto: AP / NTB scanpix

Økonomisk krise

Nasrallah har tidligere oppfordret sine tilhengere om ikke å delta i demonstrasjonene.

Protestbølgen kommer i en situasjon hvor Libanon er i dyp økonomisk krise, og regjeringen planlegger omfattende budsjettkutt, høyere skatter og andre reformer i tråd med krav fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Libanon har et skjørt politisk system der makten er fordelt mellom landets ulike religiøse grupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens Hizbollah er en sjiamuslimsk bevegelse med tette bånd til Iran, er statsministeren sunnimuslim med tette bånd til Saudi-Arabia og andre sunnimuslimske stater i regionen.

En libanesisk politimann pågriper en Hizbollah-tilhenger under sammenstøtene i sentrum av Beirut. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix
Les også
Libanons glade revolusjon
Les også
Hizbollah-tilhengere til angrep på protestplass i Libanon