Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix

En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks

En ny utmeldingsavtale mellom Storbritannia og EU er klar. Detaljene skal om kort tid legges fram i Brussel.

Det var knyttet stor spenning til om prosessen kunne komme i havn før EU-toppmøtet tar til senere torsdag.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kaller avtalen mellom EU og Storbritannia «rettferdig og balansert».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvor det er vilje, er det en avtale – og vi har en! Den er rettferdig og balansert for EU og Storbritannia og den bekrefter vår vilje til å finne løsninger. Jeg anbefaler at toppmøtet slutter seg til avtalen, skriver Juncker på Twitter.

– Vi har fått en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå burde parlamentet få brexit gjennomført lørdag, skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson i en tweet.

EUs brexitforhandler Michel Barnier skulle holde pressekonferanse om saken klokken 11.45, men er noe forsinket. EU-president Donald Tusk har varslet pressekonferanse klokka 13.50.

Mangler støtte hjemme

Statsminister Boris Johnsons nordirske allierte i Det demokratiske unionistpartiet (DUP) var tidligere på dagen ute og varslet at de ikke kunne støtte det som lå på bordet.

Støtte fra DUP regnes som avgjørende for at statsminister Boris Johnsons regjering skal kunne få avtalen som er inngått, gjennom i Parlamentet i London.

Den tidligere uttalelsen om at DUP ikke kan støtte det som forhandles fram i Brussel, står fortsatt ved lag, sier en DUP-kilde til nyhetsbyrået AFP.

Også Labour sier nei, og partiets leder Jeremy Corbyn oppfordret torsdag de folkevalgte til å stemme nei til utkastet til brexitavtale.

– Avtalen vil ikke samle landet og bør avvises, sier Corbyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavstemning, sier Corbyn.